
Is 2021 begonnen met een nieuwe favoriete installatie in de energietransitie? Een aantal jaar terug lag de focus nog op Nul op de Meter en volledig elektrische alternatieven. Toen kwamen de warmtenetten en nu lijkt de hybride warmtepomp het meest geschikt. Is dit nieuwe enthousiasme terecht of trappen we weer in dezelfde val door teveel te focussen op één oplossing?
De hybride groei
Eind verleden jaar schreef ik nog een artikel over de groei van de hybride warmtepompen. Alle seinen lijken op groen te staan voor een grote groei van de hybride warmtepomp. Aardgasvrij blijkt een stuk lastiger om in één keer te realiseren, woonlastenneutraal verduurzamen is moeilijk en een stapsgewijze aanpak past ook beter bij de wensen van bewoners en verhuurders. Uit de evaluaties van de huidige klimaataanpak in de gebouwde omgeving komt ook naar voren dat aardgasvrij op zich niet het doel zou moeten zijn. Prettig en comfortabel wonen, dat is een betere focus. En daarbij lijkt nu het tempo van aardgasvrij te wijken voor een aanpak die beter past bij de wensen van bewoners.
In de praktijk blijkt de hybride warmtepomp voor 60 tot 70 procent van de warmtevraag te zorgen, een groter aandeel dan van te voren gedacht. In het artikel op Installatie.nl bevestigen ook veel lezers deze analyse door voorbeelden te noemen van hun eigen energieverbruik. Als we een simpel rekensommetje maken, voldoen al snel 1,8 miljoen woningen aan een minimaal isolatieniveau, misschien nog wel meer. Zeker 25 procent van de Nederlandse woningen zou daarmee ‘geschikt’ zijn voor een hybride warmtepomp. Tel daarbij op dat in 2021 de gemeenten meer inzicht moeten geven over de aardgas alternatieven in hun wijken voor de komende tien jaar. Deze duidelijkheid gaat helpen consumenten te overtuigen te investeren in installaties zoals een hybride warmtepomp, die toch een wat langere terugverdientijd kennen.
Addertje onder het gras?
Het bovenstaande klinkt wel erg positief. Ik ben toch wat gezond sceptisch geworden na alle vele beloften van de afgelopen tien jaar. Ieder jaar kent zijn eigen favoriete installatie of techniek. Toch valt het niet te ontkennen dat de hybride warmtepomp een hoop potentie heeft. Vooral omdat het aansluit bij de installatiecultuur van Nederland. Daarmee bedoel ik: De combinatie met een cv-ketel, beperkte ingrepen en een gemakkelijker te standaardiseren proces. Uiteindelijk willen bewoners snel en gemakkelijk geholpen worden, zonder lange overpeinzingen of hun installatie wel goed past of ‘spijtvrij’ is.
Maar laten we wel voorkomen dat we een duurzame kikker kussen en ook risico’s blijven benoemen. Ik ben op zoek naar de risico’s en uitdagingen van de hybride warmtepomp in de praktijk. Wat zijn jullie ervaringen en wat kan een groei van deze installatie in de praktijk tegenhouden?