fbpx
Blog

Is 2021 begonnen met een nieuwe favoriete installatie in de energietransitie? Een aantal jaar terug lag de focus nog op Nul op de Meter en volledig elektrische alternatieven. Toen kwamen de warmtenetten en nu lijkt de hybride warmtepomp het meest geschikt. Is dit nieuwe enthousiasme terecht of trappen we weer in dezelfde val door teveel te focussen op één oplossing?

De hybride groei

Eind verleden jaar schreef ik nog een artikel over de groei van de hybride warmtepompen. Alle seinen lijken op groen te staan voor een grote groei van de hybride warmtepomp. Aardgasvrij blijkt een stuk lastiger om in één keer te realiseren, woonlastenneutraal verduurzamen is moeilijk en een stapsgewijze aanpak past ook beter bij de wensen van bewoners en verhuurders. Uit de evaluaties van de huidige klimaataanpak in de gebouwde omgeving komt ook naar voren dat aardgasvrij op zich niet het doel zou moeten zijn. Prettig en comfortabel wonen, dat is een betere focus. En daarbij lijkt nu het tempo van aardgasvrij te wijken voor een aanpak die beter past bij de wensen van bewoners.

In de praktijk blijkt de hybride warmtepomp voor 60 tot 70 procent van de warmtevraag te zorgen, een groter aandeel dan van te voren gedacht. In het artikel op Installatie.nl bevestigen ook veel lezers deze analyse door voorbeelden te noemen van hun eigen energieverbruik. Als we een simpel rekensommetje maken, voldoen al snel 1,8 miljoen woningen aan een minimaal isolatieniveau, misschien nog wel meer. Zeker 25 procent van de Nederlandse woningen zou daarmee ‘geschikt’ zijn voor een hybride warmtepomp. Tel daarbij op dat in 2021 de gemeenten meer inzicht moeten geven over de aardgas alternatieven in hun wijken voor de komende tien jaar. Deze duidelijkheid gaat helpen consumenten te overtuigen te investeren in installaties zoals een hybride warmtepomp, die toch een wat langere terugverdientijd kennen.

Addertje onder het gras?

Het bovenstaande klinkt wel erg positief. Ik ben toch wat gezond sceptisch geworden na alle vele beloften van de afgelopen tien jaar. Ieder jaar kent zijn eigen favoriete installatie of techniek. Toch valt het niet te ontkennen dat de hybride warmtepomp een hoop potentie heeft. Vooral omdat het aansluit bij de installatiecultuur van Nederland. Daarmee bedoel ik: De combinatie met een cv-ketel, beperkte ingrepen en een gemakkelijker te standaardiseren proces. Uiteindelijk willen bewoners snel en gemakkelijk geholpen worden, zonder lange overpeinzingen of hun installatie wel goed past of ‘spijtvrij’ is.

Maar laten we wel voorkomen dat we een duurzame kikker kussen en ook risico’s blijven benoemen. Ik ben op zoek naar de risico’s en uitdagingen van de hybride warmtepomp in de praktijk. Wat zijn jullie ervaringen en wat kan een groei van deze installatie in de praktijk tegenhouden?

Over Sven Ringelberg

Sven Ringelberg (1989) is geboeid door de energietransitie en de technische en maatschappelijke ontwikkelingen die hiermee gepaard gaan. Hij adviseert woningcorporaties en gemeenten over hun strategische aanpak rondom de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarnaast is hij betrokken bij een startup die met software subsidies simpeler maakt. Het credo daarbij is: maak het vooral praktisch toepasbaar. Ook is hij liefhebber van het leggen van maatschappelijke en historische verbanden: wat kunnen we leren van de geschiedenis, en wanneer houdt het verleden ons een opmerkelijke spiegel voor. Hij verzamelt prullaria over de aardgas uitrol in de jaren 60.

Bekijk alle berichten van Sven Ringelberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.