fbpx
Blog

Dan kun je misschien al jarenlang in het vak zitten, sommige benamingen wennen nooit. Ze blijven halverwege hangen in je keel, of gaan gewoon stelselmatig fout op schrift. Een aantal grote tongbrekers of hakkelwoorden uit installatieland. Puur willekeurig, uit eigen schaamteloze ervaring. Hier komen ze:

Vleugelradanemometer

vleugelradanemoEen klemtonenknaller. Het meetapparaat voert snel en nauwkeurig metingen uit aan luchtin- en uitlaten, zodat het juiste debiet kan worden ingesteld en gecontroleerd. Zo’n meting is misschien snel gedaan, het goed uitspreken van de naam wordt al lastiger, laat staan schrijven, laat staan afbreken. Vorig jaar bij een ventilatiewebinar moest ik het uitspreken, en daar was ik serieus zenuwachtig over. Acht lettergrepen!

Gasabsorptiewarmtepomp

gasabdsorptieEen mond vol techniek, zeven lettergreepjes. Een absorptiewarmtepomp, bijvoorbeeld de gasabsorptiewarmtepomp (adem uit) voor grote flatgebouwen, moet je dus niet verwarren met de adsorptiewarmtepomp (vooral industriële koeling). Het principe van de adsorptiewarmtepompen is hetzelfde als van absorptiewarmtepompen. Het verschil is dat de adsorptiemachine werkt met vaste-stof-sorptie en de absorptiemachine met vloeistofsorptie. Dodelijk voor mensen die slissen.

Eigenlijk alles met warmtepompen

Lucht-lucht of Lucht-water-warmtepomp. Brine-water-warmtepomp. Water-water-warmtepomp. Grond-water-warmtepomp. Solar-warmtepomp. En dan komen er ook nog de hybride-varianten, de ventilatiewarmtepompen –wat weer lucht-lucht is-, en de verdere vervoegingen die nog mogelijk zijn. Ik ken niemand die daar nog nooit hakkelend doorheen gegaan is. Bijzonder experiment om op een verjaardag uit te leggen aan iemand die van toeten noch blazen weet.

Rookgasafvoerwisselaar

rookgasafvoerwisselaarWie klemtonen-fobie heeft, kan hiermee ook z’n hart ophalen. Bij goed inademen in één adem uit te spreken. In ons magazine wel eens afgebroken als rookgasaf-voer, wat weer meer refereert naar het bedrijfsrestaurant van de fabrikant dan naar een installatie-onderdeel. De bijbehorende wisselaar, wordt in steeds meer toestellen toegepast, dus daar gaan we vaker van horen.

Enthalpiewisselaar

enthalpiewisselaarNog een wisselaar. Dit keer eentje met vochtigheidsterugwinning. Met een enthalpiewisselaar wordt een deel van het afgevoerde vocht overgedragen aan de toevoerlucht naar de woning. Dat gaat door een speciaal soort membraamfolie, die toe- en afvoerlucht volledig scheidt, maar wel vocht overdraagt. Ook klemtoonverwarring. En niet te verwarren met sympathie of empathie.

Tiewrap

Kort maar verwarrend. Zelden een woord zo verschillend geschreven en uitgesproken zien worden. Heel snel uitspreken geeft weinig problemen, maar ga er vooral niet over nadenken. Tiewrap is de Nederlandse schrijfwijze, maar tie-wrap, tyrap, tie-rap en tie-rib komen ook voor. NB: TY-rap is de naam van het fabricaat Thomas & Betts. Hier is dus sprake van merkverwatering, à la het Maggie/Pamper-effect. Want wie noemt dit nu een kabelbindertje of bindbandje? Lekker fonetisch uitspreken, is iedereen het beste mee af.

Venturi-prinicipe

venturiEen bewust aangebrachte vernauwing in een kanaal, zodat de stromingssnelheid verhoogd wordt, dan wel de druk verlaagd wordt. Komt bijvoorbeeld voor bij doorstromend installeren van waterleidingen. Ooit heel naïef opgeschreven als avonturifact, en daarmee een modderfiguur geslagen.

Coanda-effect

coandaVan dezelfde categorie; een verschijnsel waarbij ingeblazen ventilatielucht de neiging heeft om aan het plafond te blijven ‘kleven’ en zich zo door de ruimte te begeven. Hierdoor wordt er zogezegd beter geventileerd. Noem het gewoon plafond-effect. Zullen we blij mee zijn. Ooit anaconda genoemd. En dat is iets heel anders.

Urinoirhygiëne

urinoirErg interessant die waterloze pisbakken, of die nieuwe keramische afwerkingen op het herentoilet. Maar het hierbij gebezigde trefwoord urinoirhygiëne komt niet feilloos uit de keel, laat staan dat je het optikt zonder te backspacen.

 

Toevoegingen hierop? Tik ze hieronder!

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.