
Rotterdam en Utrecht gaan in navolging van Amsterdam al het gemeentelijk vastgoed controleren op de aanwezigheid van lood in het drinkwater.
En de PO-raad, de koepelorganisatie van basisscholen in Nederland, adviseert alle schoolbesturen hun leidingen te laten inspecteren. Dat blijkt uit berichtgeving van de NOS.
Eerder al kondigde Amsterdam een grootscheepse actie aan om de resterende loden leidingen in woningen en gebouwen van voor 1960 te verwijderen. Amsterdam hanteert bij deze aanpak de strenge loodwaarde van 5 microgram per liter, een waarde die de Gezondheidsraad als limiet adviseert, maar die vanuit Europa niet verplicht gaat worden.
Tegen de NOS laten de gemeenten Den Haag en Eindhoven weten dat bij hen geen programma gestart zal worden, omdat in die gemeenten de loden leidingen sinds 1960 allemaal zijn vervangen.
Verschillen per regio
In het rapport Drinkwaterkwaliteit 2018 staat dat het aantal loodoverschrijdingen verschilt van regio tot regio. Grof gezegd is het probleem in het westen groter dan in het oosten van Nederland. Uit het rapport blijkt dat drinkwaterbedrijven Dunea en PWN de meeste overschrijdingen hebben.
Bij deze tabel moet wel een kanttekening geplaatst worden, zeggen de auteurs van het rapport. Drinkwaterbedrijven gebruiken niet allemaal dezelfde methode om monsterpunten te selecteren. Ook rapporteren de bedrijven niet allemaal op dezelfde manier. Daardoor zijn de resultaten van de metingen niet goed vergelijkbaar. Een woordvoerder van Dunea geeft aan dat Dunea alleen test in panden van voor 1960, waardoor het logischer is dat de waardes bij dit drinkwaterbedrijf hoger uitvallen.

In bovenstaande tabel wordt uitgegaan van de wettelijke norm van 10 microgram lood per liter en niet van de ‘actiewaarde’ van 5 microgram die Amsterdam hanteert. Eerder werd al duidelijk dat het aantal loodgevallen bij deze strengere norm ongeveer zal verdubbelen.
Stelletje slapjanussen. Frans van Och Eindhoven. Al meer dan twintig jaar roep ik het.
Het stukje is veel te weinig info om conclusies te trekken. Het zegt alleen dat er bij metingen te veel lood wordt aangetroffen. Je moet immers eerst meten om de situatie te bepalen wat je moet doen. Er wordt helemaal niet aangegeven wat de acties als gevolg van deze metingen zijn. Je doet het voorkomen of de schouders worden opgehaald en er de afgelopen 2 jaar niets gebeurd.
Ik heb net 5 scholen <1960 in Dunea gebied gecontroleerd op verzoek van de scholen/ouders en in alle 5 was geen loden leiding meer aanwezig. Ook de voedingsleidingen voor de watermeters was allemaal vervangen door PE.