fbpx
Nieuws

Buitenunits warmtepomp steeds stiller

De buitenunits van warmtepomp-installaties worden steeds stiller. Door nieuwe ventilatoren en verhoging van de rendementen op lagere toeren, produceren de apparaten minder geluid, en dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld rijtjeswoningen die verduurzaamd worden.

De Ecodan lucht/water-warmtepomp van Mitsubishi Electric, veel toegepast bij het verduurzamen van bestaande bouw, krijgt een nieuwe buitenunit. De unit is kleiner, stiller en belooft betere prestaties. De nieuwe buitenunits zijn uitgevoerd met een grote ventilator als vervanging van de twee kleinere ventilatoren. Door deze wijziging is het toerental bij gelijke volumestromen aanzienlijk minder. Tegelijkertijd werd ook de vorm van de ventilator aangepast voor een geoptimaliseerde en stillere luchtstroom. In het nieuwe model werd ook de compressor volledig ingekapseld waarbij de compressor en alle leidingen geluidstechnisch volledig zijn ontkoppeld van de behuizing. Hierdoor is de buitenunit een stuk stiller, en daarmee geschikt voor dicht gebouwde omgevingen. Daarmee kunnen de nieuwe systemen nu ook in omgevingen worden geïnstalleerd die gevoeliger zijn voor geluid. De nieuwe constructie van de buitenunits zorgt voor een forse verbetering van het rendement van de warmtepomp. De buitenunit is in de hoogte een kwart kleiner geworden, en lijkt met de nieuwe kleuren en afwerking wat eleganter dan de voorganger. Mitsubishi Electric wordt in Nederland geïmporteerd door Alklima.

Compactere uitvoering

Naast technische verbeteringen kregen de buitenunits van de warmtepomp ook een ander uiterlijk waarbij de kleurcombinatie wit/antraciet opvalt door de elegante uitstraling. Ook de afmeting van de buitenunit werd onder handen genomen. Het resultaat is een hoogtereductie met 25%. De nieuwe buitenunits zijn in totaal volume toegenomen maar nemen – vergeleken met de voorgaande systemen – geen extra installatieruimte in. Hierdoor kan het systeem nagenoeg in iedere buitenomgeving harmonisch worden ingepast.

Meer stille units

Buitenunits worden allemaal stiller. Zo tonen ook Viessmann en Alpha Innotec-importeur Nathan op de VSK vernieuwde versies van hun buitenunits. Viessmann dankt zelfs een VSK Award-nominatie aan de stille versie van de Vitocal 200 S, die onder de 35 dB duikt. Ook Alpha Innotec heeft met de LWDV een naar eigen zeggen stillere buitenunit voor haar warmtepompen. Ook hier nieuwe ventilatoren, met een groter overdrachtsoppervlak. Deze buitenunit wordt dus wel groter dan de voorganger, maar in ruil daarvoor komt de warmtepomp wel zonder extra elektriciteitsverbruik in het hogere temperatuurbereik. Laatstgenoemde warmtepompen zijn te zien op de komende VSK.

 

5 reacties op “Buitenunits warmtepomp steeds stiller

 1. […] afgelopen VSK in Utrecht bleek al dat veel fabrikanten met dit gegeven aan de slag zijn gegaan. De nieuwe generatie buitendelen duikt al onder de 35 decibel. Deze buitendelen zijn vaak wel wat groter (grotere ventilatoren met minder […]

 2. B neuteboom schreef:

  Onze nieuwe buren hebben een Mitsubishi Ecodan PUHZ-SW75YAA lucht/water warmtepomp waar wij wel degelijk geluidsoverlast van hebben. Mede doordat zij dit herrie makende apparaat ook nog eens heel sociaal naar ons perceel en woning toegericht hebben opgehangen. Volgens hun installateur de beste plek… ja inderdaad voor zijn klant, maar absoluut de slechtst denkbare plek voor ons. Ik slaap inmiddels al 8 maanden niet meer in mijn slaapkamer, maar op een matras in onze werkkamer. Verder konden we afgelopen zomer niet ongestoord meer in onze tuin zitten, omdat om de 4 minuten dat kreng afging. Dit soort apparaten is absoluut niet geschikt voor rustige woonwijken!

 3. Babette van Loon schreef:

  Geachte heer/mevrouw Neuteboom, wij vinden het heel vervelend om te horen dat u last ondervind van de buitenunit. Wij hebben daar tot op heden geen meldingen van (via of installateur of bewoner) en is dan ook niet bij ons bekend. Wij nemen dit erg serieus en zouden dan ook graag met u als leverancier van de Mitsubishi Electric Ecodan warmtepompen in overleg willen treden en tevens met uw buren. Wilt u s.v.p. contact met ons opnemen? Telefoonnummer 078-615 00 00 of via email klantenservice@alklima.nl. Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie.

 4. Raijmond schreef:

  Beste klantenservice Alklima. Klasse service dat jullie uit eigen beweging contact met hun opnemen.

 5. mirande schreef:

  Sinds onze buren hun Panasonic warmtepomp WH-MXC12G9E8 hebben laten plaatsen hebben wij vreselijk veel lawaaioverlast en trillingsoverlast, vooral laagfrequent tussen 0 en 30 Hertz. Wij slapen al maanden niet of nauwelijks, worden gek van het pompende geluid dag en nacht. Waarschijnlijk doet de zonneboiler van 800 liter van de buurman ook nog mee in de geluidshinder.
  De warmtepomp staat op iele voetjes opgesteld op betonnen tegels vlak die strak tegen de fundering aanliggen. De warmtepomp staat vlak naast onze tuin en ook vlak bij ons huis. Volgens mij ligt de koelleiding van de warmtepomp in de opening die voorheen bestemd was voor de kat, dus het kattenluikje.
  Graag wil ik weten of er richtlijnen zijn die bij het plaatsen van deze apparatuur gevolgd moeten worden. De buurman heeft alles zelf gemonteerd op de warmtepomp na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.