fbpx
Nieuws

Dakkap met serviceluik

Een universele warmtepompbehuizing voor schuine daken met serviceluikje voor de onderhoudsmonteur: het innovatieve product van Unimount is nog geen jaar op de markt en nu al op minstens 150 daken geïnstalleerd.

Harold Hofhuis van installatiebedrijf Eppink was met zijn dakkap in 2019 een van de genomineerden voor de Daikin Awards. Maar die versie was nog niet voorzien van serviceluik. “Bij onderhoud moet je bij die dakkappen met een hoogwerker langs komen. Dat is voor ons geen probleem, want wij hebben een eigen hoogwerker. Maar niet alle onderhoudspartijen kunnen zomaar op korte termijn een hoogwerker regelen. Er was duidelijk behoefte aan een eenvoudiger oplossing.”

Alle pijpjes in de dakkap

De behuizing van Unimount past op daken met hellingsgraden van 30 tot 55 graden, door middel van een te stellen onderbak. Behalve voor de buitenunit van de warmtepomp, is er ook de mogelijkheid om de afblaas van de ventilatie of wtw in de behuizing te verwerken, evenals de rioolbeluchting. Hofhuis: “Het is dat je dit in de beginfase van het bouwproces al meeneemt. Gelukkig gebeurt dat steeds vaker en staan we zelfs al regelmatig in het bouwbestek.”

Onder de behuizing zit dan het luikje, dat is voorzien van gasveren, waardoor het luik niet dichtwaait. De dakkap zelf is voorzien van een ankerpunt, zodat de monteur zich kan aanlijnen tijdens de werkzaamheden. Hofhuis: “De monteur kan dus van binnenuit bij de dakkap en veilig op een trapje staan.” Het luik is inbraakbestendig (Axa raamboom) en geïsoleerd. “Het luik heeft een Rc-waarde van 1,7, gelijk aan de huidige dakramen. We adviseren later nog van binnenuit een extra bouwkundig luikje toe te voegen, om de Rc-waarde tot 6 te brengen.”

Prefab

Hoewel aanvankelijk ontwikkeld voor renovatie, blijkt de behuizing vooral veel in de nieuwbouw te worden toegepast. Hofhuis: “En dat betekent dat we de hele behuizing grotendeels kunnen prefabben.” De opdrachtgever (installateur) levert dan het buitendeel van de warmtepomp aan Unimount, deze wordt samen met de behuizing en het luik door Unimount geprefabriceerd, voorzien van alle leidingwerk en werkschakelaar. Unimount biedt tevens de mogelijkheid om met eigen autolaadkraan het geheel te plaatsen op locatie. “De installateur heeft in dit geval geen werkzaamheden meer op het dak.”

Uni-Mount is niet de eerste met een dergelijk concept voor hellende daken. Zo heeft komt Burgerhout met de Delta-Discovery Air, heeft Ubbink een kunststof variant, bouwt Breman Schoorsteentechniek aluminium kappen voor verschillende leveranciers en woningbouwers, en hebben fabrikanten als DHPS, Itho Daalderop en Alklima een speciale dakkap voor de warmtepompbuitendelen.

4 reacties op “Dakkap met serviceluik

 1. Sjaak schreef:

  Is er bij deze opstelling rekening gehouden met de NEN3140 onderhoud en inspectie elektrische installaties. de machine moet gecontroleerd worden maar daar mag je NIET op een trapje staan.
  er is een vrije ruimte vereist volgens de NEN 3140 bedrijven die niet aan de NEN 3140 voldoen plegen een Arbo delict

 2. k schreef:

  Nu nog leren dat die airco-unit net boven de dakgoot moet omdat de schaduw anders continu de opbrengst van de zonnepanelen in de weg zit. Is er dan helemaal niemand die eens goed nadenkt?
  Of gaat het er alleen om het eigen product te verkopen en de rest, inclusief de klant, kan stikken?
  Een betere oplossing is de warmtepomp gewoon binnen te zetten met luchtpijpen die onder de zonnepanelen of in de muur uitkomen. Maar dan verkoop je deze overbodige dingen niet…
  1. isolatie. 2. warmteterugwinning, zowel uit ventilatielucht als uit afvalwater.
  3. als 1. goed is gedaan bijna geen verwarming meer nodig.

  • Koning klant schreef:

   bovenstaande reactie werd al geplaatst toen ik er nog mee bezig was, …

   Voor verwarming kan je dan ook een monoblok unit nemen, geen problemen met F-gassen en stek-monteurs.

   laat verder ook maar, voor nu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.