fbpx
Nieuws

Dataserver-radiator in 42 woningen

De Nerdalize-radiator, die computerserver-warmte aanwent voor het verwarmen van woningen, wordt in augustus in 42 woningen geplaatst. Een nieuwe stap na de testfase van de Delftse start-up.

Nerdalize is een verwarmingssysteem die gevoed wordt door de warmte van computerservers. Huishoudens krijgen een stukje computerserver aan de muur, waarbij met de onttrokken warmte ruimtes kunnen worden verwarmd. Omdat de techniek wordt aangesloten op de cv, kan de warmte kan ook aangewend worden voor het verwarmen van tapwater.

Volgens de startup kunnen huishoudens gemiddeld 300 euro per jaar kunnen besparen en veel minder CO2 uitstoten. Nu wordt de warmte in datacenters weggekoeld en dat kost veel energie. Met de opbrengsten uit een crowdfunding campagne, waarin inmiddels al meer dan 200 investeerders participeren, kunnen de eerste 42 huishoudens worden uitgerust met het verwarmingssysteem.

Van proef naar installatie

In 2015 startte Nerdalize een proef met energieleverancier Eneco onder 5 huishoudens. Daarbij werden servers voor enkele maanden in huizen geplaatst en werd de warmte via het innovatieve verwarmingssysteem direct omgezet in bruikbare warmte. Het systeem gebruikt de energie van servers juist twee keer: één keer om te rekenen en één keer om water te verwarmen. Met haar vernieuwde versie, zijn de servers op het centrale verwarmingssysteem aangesloten. Hierdoor is de restwarmte het hele jaar nuttig voor warm water te gebruiken. Een besparing voor huishoudens, maar ook voor bedrijven en onderzoek. Doordat Nerdalize zelf geen datacenter hoeft te bouwen, kunnen bedrijven en onderzoekers 50% goedkoper rekenen.

Inmiddels hebben al meer dan 3.500 mensen aangegeven interesse te hebben in het verwarmingssysteem, maar start Nerdalize voorlopig om de eerste 42 huishoudens van gratis server-warmte te voorzien. Het bedrijf financiert het project via crowdfunding platform Symbid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.