fbpx
Nieuws

Gasmonitor: aandeel warmtepomp nog gering

De jaarlijkse Gasmonitor van Natuur & Milieu, een rapport met verkoopcijfers van verwarmingstoestellen, is weer verschenen. De milieuorganisatie vindt dat de groei van de warmtepomp in de bestaande bouw nog niet hard genoeg gaat. Ook de verkoop van hybrides valt de opstellers nog tegen.

In totaal zijn in 2021 431.000 hr-ketels verkocht, een lichte groei van een klein procent. De groei in verkoopcijfers (+16 procent) van de warmtepomp kwam vooral door plaatsing in  nieuwbouwwoningen. Deze markt is nu volledig afgedekt met warmtepompen en warmtenetten omdat vergunningen voor nieuwbouwwoningen sinds juli 2018 geen aardgasaansluiting meer bevatten. Van de 72.300 verkochte warmtepompen werd maar een klein deel aangewend voor een hybride warmtepomp (hr-ketel met warmtepomp). De verkoop van de hr-ketels was vrijwel volledig bestemd voor bestaande woningen. Deze markt blijft blijft stabiel.

De Gasmonitor betreft de verkoopcijfers van het jaar 2021, en zijn dus voor een groot deel van vóór de explosieve stijging van de gasprijzen, de verhoging van de ISDE-subsidie en de rendementseis die minister Hugo de Jonge op de VSK aankondigde. Ook is de Gasmonitor inmiddels alweer ingehaald door de verkoopcijfers die de warmtepompsector begin 2022 liet zien: een groei van meer dan 25 procent.

De Gasmonitor is hier te downloaden.

De ‘beperkte’ groei van de warmtepompmarkt baart milieuorganisatie Natuur & Milieu niettemin zorgen. Directeur Rob van Tilburg: “Als we op dit tempo doorgaan zijn slechts een half miljoen bestaande woningen tussen 2020 en 2030 uitgerust met een (hybride) warmtepomp, en heeft een groot aantal huishoudens nog jarenlang te maken met extreem hoge gasprijzen. Dit komt niet vanzelf goed ondanks inspanningen van de overheid en de sector. Alle hens aan dek is nodig om zo snel mogelijk meer installateurs en apparaten beschikbaar te krijgen voor de overgang naar aardgasvrij wonen.”

Cijfers hybride warmtepomp

Dit voorjaar kondigde minister De Jonge (Volkshuisvesting) aan er vanaf 2026 een normering komt op het rendement van verwarmingsinstallatie. Dit is een verkapte verplichting om bij ketelvervanging minimaal een hybride warmtepomp te plaatsen. Andere opties zijn een duurzaam warmtenet of een volledig elektrische warmtepomp. De Gasmonitor zegt dat er afgelopen jaar minimaal 3800 hybride warmtepompen zijn aangevraagd via de ISDE-subsidieregeling. Een lichte stijging (6%) ten opzichte van het jaar daarvoor. Op basis van deze cijfers is het niet aannemelijk dat huishoudens binnen vijf jaar de overstap kunnen maken naar een hybride warmtepomp. De toestelfabrikanten binnen de Vereniging Warmtepompen (VWP) maar ook ketelfabrikanten laten andere cijfers zien: volgens VWP zijn er afgelopen jaar ruim 8000 hybrides verkocht. Waar de discrepantie tussen de cijfers zit, is niet helemaal helder. De Gasmonitor baseert zich op ISDE-aanvragen, VWP op cijfers van fabrikanten.

Veel knelpunten en uitdagingen

De hybride warmtepomp heeft ook nog eens te maken met lange levertijden en materiaaltekorten. Daarnaast is ook de capaciteit bij installerende bedrijven nog onvoldoende om aan de hoge vraag te voldoen. Landelijke spelers zoals Feenstra en Energiewacht nemen aanvragen voor hybrides niet eens in behandeling. Op dit moment bouwen fabrikanten van hybrides, zoals Remeha en Itho Daalderop, extra fabrieksruimtes om aan de enorme vraag te kunnen voldoen. De verwachting is dat pas volgend jaar het aanbod weer in pas loopt met de vraag.

1 reactie op “Gasmonitor: aandeel warmtepomp nog gering

  1. Mark. schreef:

    Tja, raar hè.
    Zolang de overheid geen transitie strategie heeft, en het aan de markt en consument over laat. Doet iedereen maar wat.
    Stel iedereen neemt hybride pomp, hoe gaat het dan met bijvoorbeeld het Electra net. (Zie al met de zonnepanelen) In mijn ogen is er te veel onduidelijkheid over de transitie en de oplossing.
    En misschien moeten de warmtepomp installatie makkelijker te installeren zijn…. minder of andere regels en simpelere techniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.