fbpx
Nieuws

Groen licht voor bijmengen waterstof

Remeha mag als eerste fabrikant cv-ketels verkopen voor waterstofbijmenging. De Apeldoornse fabrikant heeft de benodigde Kiwa-certificering binnen voor de Tzerra, Calenta en Avanta-toestellen.

Dit betekent dat de toestellen technisch getest zijn voor maximaal 20 procent bijmenging van waterstof aan aardgas. Volgens Remeha betekent die bijmenging een CO2-reductie van 8 procent. Waterstof toevoegen aan aardgas werkt volgens Kiwa relatief eenvoudig. Via het bestaande gasnetwerk mengt de netbeheerder waterstof bij aan het bestaande aardgas. Cv-ketels moeten wel gecertificeerd zijn voor deze andere gassamenstelling.

Meer fabrikanten bezig met bijmenging

Ketelfabrikant Atag heeft al langer proeven lopen met bijmenging van waterstof. Dit doet de toestelfabrikant onder de vleugels van Tieluk, die onder meer in Enschede en in Groningen proefinstallaties heeft draaien. Atag heeft nog geen Kiwa-certificering op zak.

Waterstof: lange termijn

Het bijmengen met waterstof zit voorlopig nog in de proeftuinfase, simpelweg omdat er op dit moment nog weinig duurzaam geproduceerd waterstof voor handen is. Ook de zelfproductie van waterstof, via elektrolyze, staat nog in de kinderschoenen. Installateurs moeten niet verwachten dat waterstof snel mainstream wordt.

Remeha zet desondanks vol in op waterstof. De fabrikant heeft –samen met Kiwa- in Rotterdam Rozenburg ook een pilot lopen met cv-ketels op 100 procent waterstof. Deze toestellen zijn afkomstig van het Italiaanse Baxi, een zusterbedrijf van Remeha in de BDR Thermae groep. Remeha kondigt aan dat er volgend jaar meer proeven worden gedaan. Dit project in Lochem is daar één van.

1 reactie op “Groen licht voor bijmengen waterstof

  1. Desmond Nolten schreef:

    Wat is voor een particulier de bijkomende kosten..
    En hoelang gaat dit duren..
    De bedoeling is toch gas vrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.