fbpx
Nieuws

Hybride hype: branche kan vraag niet aan

Nog nooit was de vraag naar (hybride) warmtepompen zo groot. Maar tegelijkertijd is de toestelproductie grillig, en de capaciteit bij installatiebedrijven beperkt. De nieuwste aflevering van de Installatie Podcast gaat over de hybride hype, en de consequenties ervan..

Installatie.nl maakte een grote ronde langs fabrikanten, groothandel en installateurs. De resultaten daarvan zijn te beluisteren in de nieuwe Installatie Podcast, waarin installatiejournalisten Tijdo van der Zee en Eddy Buiting van Installatie.nl de markt van hybride warmtepompen bespreken. De conclusie is dat veel consumenten al naar 2023 moeten kijken bij een bestelling van een hybride warmtepomp. Dit heeft te maken met de grilligheid van de productie en de beschikbaarheid van de juiste onderdelen, maar ook met de capaciteit van installatiebedrijven. De podcast is te beluisteren via je podcast-app, of in de link hieronder.

Vraag minimaal vervijfvoudigd

Bij een hybride warmtepomp werkt de warmtepomp samen met een cv-ketel. De ketel verzorgt tapwaterproductie, en springt bij in koude dagen. De vraag naar hybrides is tussen de vijf en tien keer over de kop gegaan, blijkt uit de ronde. Groothandelaren hebben nauwelijks voorraad, en fabrikanten leveren maar mondjesmaat uit. De verwachting is dat pas eind van dit jaar de productie weer enigszins in balans is met de vraag. Bottleneck hierbij is onder meer de levering van chips voor de besturingssystemen van de toestellen.

Besparingen op energierekening nu hoog

BDH leverde in februari een definitieve versie af van het referentieonderzoek, waarin honderden woningen met warmtepompinstallaties via de slimme meter zijn doorgemeten. Hieruit blijkt dat een gemiddeld huishouden zo’n €200 kan besparen op de energierekening met een hybride warmtepomp. Deze neemt gemiddeld genomen 60% van het gasverbruik van verwarming voor haar rekening. Zou je de data doorrekenen naar de huidige, fors hogere, gas en elektraprijzen, dan kom je op een besparing van €860 euro op jaarbasis.

Toename van aanbod
Het komende jaar zal het aanbod van hybrides fors toenemen. Dat zal in mei vooral op de VSK te zien zijn. Niet alleen komen ketelfabrikanten met vernieuwde versies van hun hybride; ook fabrikanten van volledig elektrische systemen gaan hun warmtepompen beter geschikt maken voor hybride toepassingen. Daarnaast komen er nieuwe toetreders op de markt komen, bijvoorbeeld met monoblock add-on hybrides, die aan bestaande cv-ketels kunnen worden geknoopt. Ook nieuw zijn de binnen opgestelde warmtepompen én alternatieve warmtepompbronnen, zoals PVT. Hierbij verzorgt een thermisch paneel op het dak de energie voor het verwarmingsdeel van de hybride installatie.

Meer lezen over hybride warmtepomp

2 reacties op “Hybride hype: branche kan vraag niet aan

  1. Caris Anton schreef:

    We hebben wel interesse want we waren het toch al van plan

  2. Caris Anton schreef:

    Geachte wat kan ik het beste gebruiken welke Hybride?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.