
220 woningen in Nijmegen zijn elk in 20 werkdagen gesloopt en herbouwd in houtskeletbouw. In het supersnelle renovatieconcept ‘Blokje Om’ van Dura Vermeer zijn nieuwe prefab installatieruimten toegepast uit een nieuw bedrijfsonderdeel van toestelfabrikant Nefit Bosch. De houten technische ruimten worden kant en klaar op de bouw ingehesen.
Het project in Nijmegen, in de wijk Jerusalem, is het eerste uitlevering van het nieuwe prefab-concept ‘Fit to fit’ van Nefit Bosch. De toestelfabrikant heeft in haar fabriek in Deventer een productiestraat gebouwd om in opdracht van installatiebedrijven, bouwers of corporaties prefab installatieruimten te realiseren. Installatiebedrijf De Leeuw uit Boven-Leeuwen is verantwoordelijk voor het installatiewerk in het project in Nijmegen, in opdracht van Dura Vermeer.
Zon grootste energiebron
De skid voor het Nijmeegse project meet 1,20 x 1,30 meter en bevat een 300 liter zonneboiler, een pv-omvormer, een Bosch Tronic Heat 3500 elektrische cv-ketel, een Bosch Tronic TR5000 doorstroomtoestel en een WTW-unit van Zehnder. Enkele van de units zijn uitgevoerd als hybride installatie en voorzien van een gasketel. Op het dak van elke woning worden twee Nefit SolarLine zonnecollectoren geplaatst. “Het zonneboilersysteem voorziet de woning het grootste deel van het jaar van zowel warmte als warm tapwater’, legt accountmanager business development Arjan van Eldik van Nefit Bosch uit. “Het doorstroomtoestel zorgt voor naverwarming van de zonneboiler, de elektrische cv-ketel springt alleen waar nodig bij. In de skid zijn alle installatiecomponenten voorgemonteerd.

De complete ruimte wordt inclusief houten wanden in Deventer opgebouwd, en per vrachtwagen naar de bouw getransporteerd om direct in de ruwbouw in het project te worden gehesen. Installateur De Leeuw hoeft alleen nog de aansluitingen te verzorgen.
Onderaan dit artikel een timelapse van de proefwoning
Het project in Nijmegen betreft 220 woningen van corporatie Talis. Dura Vermeer past het sloop-/nieuwbouw concept ‘Blokje Om’ toe; een renovatieconcept in houtbouw waarbij telkens een woonblok tot aan de bestaande fundering wordt gesloopt en binnen twintig werkdagen wordt teruggebouwd.
Check hier een artikel uit Installatie over dit concept bij een eerder project in Zelhem.
Het bijzondere van dit concept is dat bewoners maar korte tijd uit hun huis hoeven, waardoor de overlast heel beperkt is, terwijl de huurders wel een ‘gerenoveerde’ woning van nieuwbouwkwaliteit terugkrijgen. Het ‘Blokje Om’ is daarmee vooral ideaal voor inbreidingslocaties.
Hybride of all-electric

Het prefab concept dat hier is toegepast leent zich ook voor verschillende technische varianten. “We kunnen naar wens ook een all-electric warmtepompoplossing of een hybride combinatie van een warmtepomp en een HR-ketel in de all-in-one skid plaatsen”, zegt Arjan van Eldrik.
Fabrikant wordt onderaannemer
Met de productiestraat voor geprefabriceerde installatieskids neemt Nefit Bosch naast fabrikant van techniek, ook de rol van onderaannemer in de keten aan. Zo worden ook leidingwerk en appendages, maar ook bouwkundige elementen in Deventer geassembleerd. Nefit Bosch benadrukt dat de dienst in opdracht van de installateur wordt uitgevoerd. Nefit Bosch levert dan als onderaannemer de skids direct op de bouwplaats aan, waar de installateur ze alleen nog hoeft aan te sluiten.
Prefab grote trend
De rol van prefab in de installatiewereld neemt fors toe. Veel installateurs, maar ook fabrikanten en groothandelaren maken gebruik van voorgemonteerde (onderdelen) van installaties. Hierdoor zijn er op de (bouw)locatie minder mensen nodig. Bovendien wordt veel tijdwinst geboekt en worden faalkosten geminimaliseerd.
- Check hier een groot aantal voorbeelden van prefab.
- Hier een inkijkje in een installatiefabriek voor nieuwbouwwoningen
Timelapse van de proefwoning, gebouwd in september 2020
gave en interessante ontwikkeling, zeker ook dat de nadruk wordt gelegd op zonthermisch als preferente opwekking. Dit voorkomt een woud aan lucht/water warmtepompen bij renovatie en nieuwbouw. slim! Ik ben wel benieuwd hoe omgegaan wordt met gelijktijdigheid bij de E aansluiting van de naverwarmers? smart building oplossing?