fbpx
Nieuws

Itannex in Franse handen

Softwarehuis Itannex uit Almelo is overgenomen door branchegenoot Arkance Systems, onderdeel van het Franse conglomeraat Groupe Monnoyeur. Itannex is een van de ontwikkelaars van de onlangs opgeleverde Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB).

Voor Arkance Systems is de overname een van de vele de afgelopen tijd. Zo haalde het bedrijf in november al de softwarebedrijven Greenock en CAD Accent binnen. Ook in andere Europese landen is het bedrijf op overnametocht.

Autodesk-reseller

Itannex is een reseller van Autodesk-software, met programma’s als Autocad en Revit. Het softwarehuis uit Almelo maakt zelf ook bij Autodesk horende programma’s, zoals SmartRevit. En het bedrijf geeft advies en trainingen. Ook is Itannex één van de partners in het UOB-project.

Het samenwerkingsverband Cadac Itannex Corporation (CIC) kreeg twee jaar geleden van Techniek Nederland de opdracht voor het ontwikkelen van een nieuwe uniforme objectenbibliotheek, nadat een eerdere poging in 2016 tot het opzetten van zo’n digitale productenbibliotheek was mislukt.

Begin deze maand werd deze nieuwe UOB gelanceerd, in samenwerking met onder meer 2BA, de productneutrale datapool van handels- en productgegevens in de installatiebranche. Anders dan in 2016 de bedoeling was, is deze versie van de UOB in eerste instantie bedoeld voor Revit – dat een geschat marktaandeel heeft van 80%. In later stadium zou de bieb ook voor andere platforms geschikt gemaakt moeten worden.

Doorgroeien

De overname van Itannex betekent concreet dat aandeelhouders Wim Bremmer, Harrie Moleman, Alex Horsman en Jan Nijkamp hun aandelen op 12 juni hebben overgedragen aan Arkance. Bremmer: “Deze stap geeft Itannex de mogelijkheid om door te groeien en de ambities waar te maken. Van hard- en software voor de bouwbranche zijn we snel geëvolueerd tot één van de grote spelers op het gebied van CAD- en BIM-oplossingen in Nederland.”

“De laatste jaren gaan deze technologische ontwikkelingen steeds sneller. Daarom zijn we op zoek gegaan naar versterking, zónder dat onze eigen bedrijfscultuur hierbij verloren gaat. Arkance verandert ons niet, maar versterkt ons.” Het voltallige team van Itannex gaat mee in de nieuwe organisatie. 

Stabiplan is Trimble

Een andere grote overname van een Autodesk-reseller vond plaats in 2018, toen het Amerikaanse Trimble Stabiplan uit Bodegraven inlijfde. Dat deed bij sommigen de wenkbrauwen fronsen, omdat Trimble en Autodesk concurrenten van elkaar zijn.

Deze overname leidde er dan ook toe dat Stabiplan niet langer Autodesk producten verkocht, maar dit overdeed aan CAD & Company. Overigens is het Revit- en Autocad-programma Stabicad nog wél onderdeel van Stabiplan. Door de overname van Stabiplan door Trimble, opende zich wel een markt in Nederland voor de scanners en robots van Trimble, die een steeds prominentere plek op de bouwplaats innemen.

Arkance, dat nu dus Itannex heeft overgenomen, werkt zowel met producten van Autodesk, als van Trimble. Het bedrijf noemt zich daarom ook een ‘one stop shop’. Een woordvoerder van Itannex laat dan ook weten: “Wij blijven gewoon Autodesk-software verkopen.”

Lees ook ons achtergrondartikel: BIM voor Installateurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.