fbpx
Nieuws

Nieuwe test voor waterstofwoningen

HSF neemt deel aan een praktijktest van waterstoftechnologie voor woningen. De drie maanden durende test vindt plaats in een proefopstelling van EnTranCe op het terrein van de Hanzehogeschool Groningen. In de proeftuin worden drie waterstofketels getest met waterstofleidingsystemen van HSF. De resultaten moeten een veilige werking in woonwijken helpen garanderen en een grootschalige toepassing van waterstof mogelijk maken.

Diverse fabrikanten brengen installatietechnische producten op de markt die geschikt zijn voor waterstof. Maar hoe werken ze in de praktijk? Welke technische infrastructuur is nodig voor een veilige werking in de bebouwde omgeving? Deze vragen moeten beantwoord worden in de test. De uitkomsten worden primair benut voor de eerste waterstofwoonwijk van honderd woningen, Nijstad-Oost in Hoogeveen, waarvan de bouw in 2021 moet starten.

Functioneel testen

Vorig jaar had HSF al een wereldprimeur met de KIWA prestatieverklaring voor vijf gasnetproducten overeenkomstig de nieuwe keuringseis KE 214 voor waterstof. Er wordt nu getest of deze producten ook als compleet leidingsysteem veilig werken. HSF levert de externe leidingen en zusterbedrijf VSH de interne leidingen voor de duurtest.

Interne én externe leidingen

De test vindt plaats in drie containers met cv-ketels die vanuit externe tanks van waterstof worden voorzien. De cv-installaties hebben dezelfde leidinglengte, maar een verschillende binneninstallatie, om zo variabel mogelijk testdata te kunnen vergaren. Ze zullen drie maanden met intermitterende cycli draaien.

In Nederland wordt al volop geëxperimenteerd met de toepassing van waterstof in woningen. Zo bouwen KIWA en Alliander een waterstofhuis in Apeldoorn, wordt er waterstof verbrand in het Rotterdamse dorp Rozenburg, staat in Stad aan ’t Haringvliet een nieuwbouwwoning dat waterstof produceert en opslaat en krijgt een Lochemse monumentale woonwijk eind dit jaar waterstofketels.

1 reactie op “Nieuwe test voor waterstofwoningen

  1. jos schreef:

    Ik denk dat de meeste gezinnen daarom voorlopig afwachten met verduurzamen omdat de ontwikkelingen met waterstof volop in beweging zijn en ondanks de subsidies de meeste gezinnen gewoonweg het geld niet hebben om te verduurzamen en zeker met de diepe crisis die er na de zomer aankomt met veel werkeloosheid tot gevolg , de komende jaren , zal het volgende kabinet zeker voor waterstof moeten gaan .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.