fbpx
Nieuws

Nieuw waterstofkeurmerk: Hydrogen Blend

Kiwa heeft een nieuw waterstofkeurmerk gelanceerd: 20% Hydrogen Blend. Fabrikanten van cv-ketels, fornuizen en andere gastoestellen kunnen met dit ‘H2 ready’-keurmerk aantonen dat hun apparatuur veilig kan functioneren op een mengsel van (aard)gas en maximaal twintig procent waterstof.

Door waterstof bij te mengen in bestaande gasnetten kan een flinke vermindering van de CO₂-uitstoot worden gerealiseerd. Gastoestellen dienen in Europa aan de Gas appliance Regulation (GAR) te voldoen. Voor 20% H2-ready-toestellen geldt hetzelfde.

Certificering 20% Hydrogen Blend

Fabrikanten mogen een product voorzien van Kiwa’s keurmerk 20% Hydrogen Ready als Kiwa een GAR-certificaat en een producttoezichtcontract heeft afgegeven en als de fabrikant de tests heeft uitgevoerd die zijn gespecificeerd in de additionele keurmerkeisen voor 20% H2 mix.

In 2019 was Remeha de eerste fabrikant die voor zijn modellen Tzerra, Calenta en Avanta een Kiwa-goedkeuring verkreeg voor het bijmengen tot 20 procent waterstof. Maar in diezelfde periode introduceerde Remeha eveneens een 100-procents waterstof ketel, Hydra genaamd.

Hele waterstofketen

Kiwa heeft zich als doel gesteld om betrokken te zijn in de hele waterstofketen. Dat betekent dus bijvoorbeeld ook dat gasleidingen en fittingen een ‘Kiwa-keur’ kunnen krijgen voor waterstof: de zogeheten Declaration of Performance (DoP) volgens de nieuwe keuringseis KE 214. Op basis van deze keuringseis kan voor eerder gecertificeerde aardgasproducten met een bijlage worden aangetoond dat ze ook geschikt zijn voor waterstof.

1 reactie op “Nieuw waterstofkeurmerk: Hydrogen Blend

  1. Herman Van de Vijver schreef:

    Beste,
    Ben wel geïnteresseerd in verwarmen met waterstof
    M.V.G.
    Herman Van de Vijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.