fbpx
Nieuws

‘Omscholing gaat zo niet werken’

De bouw- en technieksector trekt aan de bel over het omscholingsprogramma van het Rijk. Het programma is onwerkbaar en in de huidige opzet zal er weinig van terechtkomen, zegt de Industriecoalitie, een samenwerking van Techniek Nederland, FME, Bouwend Nederland en Koninklijke Metaalunie.

Volgens Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra is het omscholingsprogramma in het sociaal pakket onrealistisch. Het Rijk heeft hierin onjuiste verwachtingen over de duur van zo’n omscholingstraject en het sluit ook niet aan op de initiatieven die er al zijn om werknemers om te scholen. “Om in aanmerking te komen voor geld moet je binnen een half jaar 750 mensen omscholen. Wij weten dat het binnen die korte tijd niet lukt om vakmensen op te leiden”, aldus Terpstra bij radiozender BNR.

‘Extra geld goed besteden’

Door de coronacrisis staan duizenden banen op de tocht, terwijl er in de bouw- en technieksector nog volop nood aan extra mankracht is. Het Rijk heeft daarom extra geld uitgetrokken voor omscholing. Dat is mooi, zegt Terpstra, maar om dat Rijksgeld echt effectief te kunnen besteden, zou veel beter aangesloten kunnen worden bij “al bestaande structuren”.

Als voorbeeld noemt de branchevoorzitter het actieplan ‘Leve(n)lang Gelders Vakmanschap’, waarin vorig jaar de provincie Gelderland, vakbonden, brancheorganisaties, opleidings- en ontwikkelingsfondsen, praktijkopleidingsbedrijven en mbo- en hbo-instellingen in Gelderland de handen ineen hebben geslagen om het groeiende tekort aan technische vakmensen in de regio aan te pakken.

De Industriecoalitie vindt ook dat de overheid met extra geld over de brug moet komen om omscholing van nieuwe medewerkers te ondersteunen.

1 reactie op “‘Omscholing gaat zo niet werken’

  1. Hans Pijnaker schreef:

    Goedendag,

    Wilt u mij vertellen waar ik mij in Amsterdam en omgeving kan laten omscholen tot installateur en die evt gesubsidieerd zijn?

    Met vriendelijke groet,

    Hans Pijnaker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.