fbpx
Nieuws

Ook Nuon stort zich op warmtepomp

In navolging van Eneco gaat ook Nuon vanaf september op grote schaal ventilatiewarmtepompen aanbieden aan consumenten. De energiemaatschappij gaat hiervoor een samenwerking aan met installateur Feenstra en producent Nibe. De voorinschrijving in gestart.

De Nibe-warmtepomp Savent, die Nuon dit najaar grootschalig aanbiedt, koppelt de mechanische ventilatie in de woning aan de cv-ketel. Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht die normaal de woning, via het ventilatiesysteem, zou verlaten. Deze warmte gaat vervolgens naar de cv-installatie voor het verwarmen van de woning. Omdat de cv-installatie wordt ‘voorverwarmd’ door de warmtepomp, is er veel minder aardgas nodig. De doelgroep van deze warmtepomp is vooral de woning met mechanische ventilatie (systeem C). Op het apparaat is momenteel ISDE-subsidie te verkrijgen (€ 1.300), waardoor de investering voor particulieren ongeveer € 1.000 zal bedragen, inclusief installatie en na aftrek van subsidie. De terugverdientijd bedraagt ongeveer vijf à zes jaar. De ‘duurzame mv-box’ is een mogelijke tussenstap in de transitie naar aardgasloze wijken.

Hybride oplossing

De hybride ventilatiewarmtepomp, die samenwerkt met de cv-ketel, werd op de afgelopen VSK in Utrecht al door Nibe  als totaalconcept getoond. inclusief buffervat. De solovariant heet Savent, en werd op Building Holland aan de markt gepresenteerd. Particulieren kunnen zich voorinschrijven voor de aanschaf van het ventilatiewarmtepomp-deel, dat eruit ziet als een grote mv-box. De officiële verkoop start in september. Tot die tijd vindt een pilot plaats onder vijftig klanten. Landelijk installateur Feenstra gaat de toestellen plaatsen.

Ook Eneco en Inventum

Nuon is niet de eerste. Eneco produceert op dit moment al op grote schaal haar Warmtewinner, een compacte variant van Inventum’s Ecolution Solo. De energiemaatschappij heeft duizenden toestellen verkocht op basis van voorinschrijving, en wil voor de zomer starten met uitleveren. Inventum gaat het toestel ook onder eigen label op de markt brengen.

5 reacties op “Ook Nuon stort zich op warmtepomp

 1. S schreef:

  Ja als 1 aap over de dam is……

 2. Brummelen schreef:

  Hebben ze ook het licht gezien na jaren ketels over de schutting gooien voor dump prijzen

 3. warmtewinner schreef:

  Eneco heeft geen duizenden maar geen enkel exemplaar verkocht. Er was alleen de mogelijkheid van een voorinschrijving zonder een koopverplichting. De levering van de Eneco warmtewinner zou starten omstreeks augustus/september 2016. Op dit moment wordt er door Eneco slechts beperkt geleverd (waarschijnlijk niet verkocht) aan bezitters van de Toon. Aan de voor-inschrijvers in 2016 wordt geen informatie verschaft. Er is een forum waar alleen het beperkt aantal voor-inschrijvers toegang heeft. Technische informatie wordt door Eneco niet aan de voor-inschrijvers verschaft. Met geen woord wordt door Eneco gerept over de werkelijke kosten van een abonnement op de warmtewinner en de extra elektriciteitskosten. De terugverdientijd en de besparingen worden niet cijfermatig onderbouwd. In ieder geval niet door onafhankelijke instituten. Alleen de afdeling verkoop komt met wat cijfers.
  Nuon komt met een gelijksoortige warmtewinner. Levering in het najaar van 2017. Waarschijnlijk wordt begin 2017 gestart met een proefproject van ongeveer 25 personen. De vraag hierbij is: in hoeverre kan in het voorjaar en de zomer praktijkervaring worden opgedaan met een warmtewinner in winterse omstandigheden.

 4. […] voor de mv-box. Naast Eneco en Inventum stort ook Nuon zich op deze techniek: het bedrijf brengt de Savent van Nibe via Feenstra op de consumentenmarkt. Dit product was op de installatievakbeurzen dit najaar ook […]

 5. Joep schreef:

  Feenstra is hier toch al veel langer mee bezig? Op hun website is een complete pagina over warmtepompen te vinden: https://www.feenstra.com/warmtepomp/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.