fbpx
Nieuws

Prijsdaling warmtepomp zit er voorlopig niet in

warmtepomp buitenunit

De prijs voor hybride warmtepompen zal de komende jaren niet gaan zakken. Dat is de voorspelling van bureau BDH op basis van nieuw onderzoek.

Wil de warmtepomp echt gaan doorbreken, dan is een prijsdaling van zowel de warmtepomp als van de installatiekosten een must, zo redeneerde klimaatminister Rob Jetten in juni. Sterker nog: vanaf 2026 is het plaatsen van een soloketel verleden tijd. Een duurzame toevoeging is dan verplicht. Maar dat moet dan wel tegen acceptabele kosten kunnen, zo zei Jetten tegen de Tweede Kamer.

Actieplan

Een actieplan Hybride Warmtepompen werd opgesteld. Daarin staat dat de productiekosten van een warmtepomp in 2030 40% goedkoper zullen zijn dan in 2021 en dat de monteur minder tijd kwijt is met installeren. “De benodigde tijd voor de installatie van een hybride warmtepomp gaat naar één werkdag. Concreet betekent dit het reduceren van installatietijd van grofweg 32 uur (2 monteurs; 2-daagswerk) naar 16 uur (2 monteurs 1 dag werk) voor complete HR-hybride installatie”, zo staat er in het actieplan.

BDH bestudeerde ISDE-aanvragen voor warmtepompen over de afgelopen vijf jaar (2016-2021) en deed onderzoek naar de warmtepompontwikkeling in een aantal andere Europese landen en op basis daarvan trekt het bureau een voorzichtige conclusie richting de toekomst. “De minister heeft nog huiswerk te doen”, aldus Peter Wagener van BDH tijdens een recent webinar over het onderwerp.

Facturen

De gemiddelde prijs voor warmtepompen is de laatste jaren niet gedaald, maar juist elk jaar met zo’n 3% gestegen, en aan de montagekant stelt BDH dat er “nog geen lerend effect in de installatiekosten” zichtbaar is. Overigens blijkt het lastig om keiharde uitspraken te doen over de installatiekosten, omdat de meeste installatiebedrijven de kostenposten op de factuur niet uitsplitsen. Slechts bij zo’n 12% van de 1800 bestudeerde facturen waren installatiekosten en de prijs voor de warmtepomp uitgesplitst.

Bron: BDH

Uit de studie blijkt dat twee op de drie warmtepompen waarvoor ISDE-subsidie werd aangevraagd een hybride warmtepomp is. Ongeveer bij een op de zeven betrof het een lucht/water-warmtepomp. En bij één op de tien aanvragen gaat het om een bodemwarmtepomp of een ventilatieluchtwarmtepomp.

Internationale vergelijking

Internationaal gezien staat Nederland en qua populariteit van de warmtepomp en qua prijs overigens helemaal niet zo slecht voor, concludeert BDH. Per 1.000 huishoudens werden er in 2021 in Nederland acht warmtepompen verkocht. Daarmee scoort ons land veel beter dan het VK, Frankrijk of Duitsland. Alleen de Zweden blijken kooplustiger op warmtepompgebied.

En ook qua prijs doet Nederland het niet slecht. Per opgestelde kW aan verwarmingsvermogen (lucht/water) zijn de kosten in Nederland ruim 1500 euro, ongeveer net zoveel als in het VK. In Zweden en Duitsland zijn de kosten flink hoger (ongeveer 1900 euro per kW) en alleen in Frankrijk liggen de kosten lager. “De Franse markt laat zien dat bij grotere aantallen de prijzen scherper worden”, stelt BDH. “Nederland doet het echt niet zo gek, zeker gezien onze positie aan het begin van de groeicurve.”

Crisissfeer

Er ís dus wel degelijk winst te behalen, zegt BDH, maar we moeten niet uit het oog verliezen dat we nu te maken hebben allerlei prijsopdrijvende effecten, zoals materialenschaarste en inflatie. “Deze hebben dan weer een sterk prijsopdrijvend effect.” En dus moeten over een prijsdaling de komende tijd niet al te hoge verwachtingen gekoesterd worden.

Het onderzoek van BDH werd gefinancierd door RVO in opdracht van TKI Urban Energy.

3 reacties op “Prijsdaling warmtepomp zit er voorlopig niet in

  1. Rock schreef:

    Met huidig energie plafond hoef je geen warmtepomp aan te schaffen. Je mist +-12000kwh aan voordeel dat gas levert en betaald de dagprijs voor elektra aangezien 2400kwh al basis behoefte is voor een gem. woning.

    • Dennis schreef:

      Precies, ik heb bijna alle materialen klaar staan om WP te installeren, maar ik stel dat nog maar een jaar uit want anders wordt mijn energie rekening wel erg hoog met die vreemde plafonds.
      Ze hadden een schuifsysteem moeten maken tussen gas en stroom.

  2. Mark schreef:

    Is een warmtepomp nu “de” oplossing. Als iedereen een warmtepomp neemt, wat gebeurt er dan. Technische gezien, is er nog wel wat op te lossen aan het Electra net en omgeving. En wat betreft de kosten, de Electra kosten gaan dan omhoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.