fbpx
Nieuws

Stappenplan voor Gasketelwet

Op 1 juli, dus over ruim een maand, treedt de Gasketelwet in werking. Hoe zorg je als installatiebedrijf ervoor dat je straks nog aan gasverbrandingsinstallaties mag werken? Daarvoor moet je een aantal stappen doorlopen.

Om het beginnen: het is goed om te weten dat je als bedrijf vanaf 1 juli nog niet in overtreding bent als je de papieren niet op orde hebt. Sterker nog: het kan officieel nog niet eens, want het stelsel is dan nog niet helemaal opgetuigd.

Er is een overgangstermijn van 18 maanden, dus pas vanaf 1 januari 2022 moet je echt aan de wet voldoen. Door het coronavirus loopt een aantal onderdelen wel wat vertraging op; praktijkexamens vinden nu bijvoorbeeld maar mondjesmaat plaats, omdat het in het praktijklokaal lastig is om afstand te houden. En ook bijvoorbeeld de ontwikkeling van de vakpaspoort-app heeft enkele weken vertraging opgelopen.

Nog geen reden voor uitstel

Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat er vooralsnog geen reden is om de wet uit te stellen, want door de overgangstermijn van 18 maanden is er genoeg tijd om alles toch nog voor elkaar te krijgen.

Lees ook het blog: ‘Stel die Gasketelwet toch uit

Om aan de eisen te voldoen moeten installatiebedrijven gecertificeerd zijn en monteurs moeten een geldig vakpaspoort hebben. De eerste drie stappen in dit stappenplan zijn voor de monteurs, de laatste stap heeft betrekking op het certificeringstraject voor installatiebedrijven.

  • Het theorie-examen

Het theorie-examen kost 80 euro en is verplicht voor iedere monteur. Het examen wordt afgenomen door OTIB/VakmanschapCO. Je geeft van te voren aan voor welk van de zes profielen je op gaat. Het verschil in deze profielen zit hem vooral in of je service- en onderhoudsmonteur bent of ook installaties ontwerpt en aanlegt. Je kan van tevoren al een vrijblijvende zelftest doen, zodat je weet waar je ongeveer staat in je kennisniveau. Om je kennis bij te spijkeren kan je ook eerst een training volgen. Dat kan onder meer bij het ROVC, bij Wasco en bij Solar Opleidingen. Vanwege de coronacrisis gebeurt dit nu veelal in een virtual classroom.

Zes profielen. Bron: VakmanschapCO
  • Het praktijkexamen

Ben je geslaagd voor je theorie, dan mag je op voor je praktijkexamen. Dat kan bij vijftien locaties van Installatiewerk Nederland en ook bij opleidingscentra van installatiebedrijven Breman, Feenstra, Van Dorp en Bonarius. Ook Wasco biedt een praktijkexamen aan. Vaak gaat het examen gepaard met een praktijktraining. Per aanbieder verschilt de prijs. Behoor je tot de ongeveer vierhonderd Energie Service Specialisten onder het OK-CV-keur, dan gelden bepaalde vrijstellingen.

Vanwege corona liggen de praktijkexamens nu zo goed als stil. Het is goed om je theorie-examen en je praktijkexamen kort op elkaar te laten aansluiten, zodat de theoretische kennis nog fris is als je in het praktijklokaal aan de slag gaat. Daarom is er wat voor te zeggen om op dit moment nog even te wachten met het doen van je theorie-examen.

  • Vakpaspoort

Als je geslaagd bent voor je theorie- en praktijkexamen krijg je de beschikking over een vakpaspoort met daarin het Bewijs van Vakmanschap. Het Centraal Register Techniek werkt momenteel aan een app – die volgens het register bijna klaar is – waarin consumenten kunnen controleren of de monteur die op de stoep staat ook daadwerkelijk de juiste opleiding heeft genoten. Totdat deze app en de bijbehorende website actief zijn, krijgt de monteur een pdf met daarop dezelfde gegevens. Die kan hij dan aan de klant overhandigen.

  • Bedrijfscertificering

Is het personeel inmiddels geschoold, dan moet het bedrijf nog. Daarvoor kunnen installatiebedrijven zich wenden tot een certificerende instelling. Maar welke dat zijn, dat weten we nog niet. Voor nu weten we alleen van KIWA en DEKRA zeker dat ze er mee bezig zijn. Volgens InstallQ komen er nog wel een paar certificerende instellingen bij. Denk aan Bureau Veritas of SKG Ikob.

Om een certificaat te bemachtigen zullen installatiebedrijven moeten kunnen aantonen dat de werkprocessen en de vakbekwaamheidseisen intern geborgd zijn. De certificerende instelling zal ook enkele projecten bezoeken om te kijken of alles volgens de voorschriften is gemonteerd.

Maar goed, zover zijn we nog niet, want er zijn op dit moment simpelweg nog geen certificerende instellingen geaccrediteerd. En zoals het er nu uitziet, is dat ook op 1 juli nog niet het geval. Installatiebedrijven zullen dus nog even geduld moeten hebben. Of ze laten zich certificeren door een niet-geaccrediteerde certificerende instelling. Dat kan ook, maar dan lopen de installatiebedrijven het risico dat hun bedrijfscertificaat niet geldig is als de certificerende instelling hun accreditatie niet voor elkaar krijgt.

Om voor installatiebedrijven helder te krijgen hoe ze hun bedrijf moeten inrichten, stelt Techniek Nederland aan de leden binnenkort een Kwaliteitshandboek beschikbaar. Dit handboek is nu nog niet gereed, maar is naar verwachting begin juli klaar.

Internetconsultatie

Installateurs die nu nog mee willen helpen om de ‘Gasketelwet’ vorm te geven, kunnen tot 29 mei hun mening geven op de bijbehorende ‘Regeling in verband met de certificering van werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties’.

Lees ook het blog ‘Stel die Gasketelwet toch uit

13 reacties op “Stappenplan voor Gasketelwet

  1. andre schreef:

    Online zelftest gedaan, online examen doen en klaar. Vreemd dat Scios gecertificeerd personeel ook nog eens verplicht zijn om ook deze certificering te doen. Ik vind het allemaal dubbel op.

  2. Rudolph schreef:

    Het is voor mij een beetje dubbel gevoel als kleine zelfstandigen, nog vier jaar en ik ga met pensioen maar het is nog net te vroeg om te stoppen
    Gezien de Civid19 en de investering die gedaan moet worden zit ik een een soort van spagaat.

  3. Patrick schreef:

    Dacht dat we van het gas af moeten!?
    Lekker laat om alles nu zo ver aan te scherpen en dat een klant ook nog leuk op extra kosten wordt gejaagd.

  4. Rudolph schreef:

    Eerst moesten de erkenning er af om dat de grenzen open gingen, iedere ongeschoolde kon installateur worden.
    Toen ging het fout niemand was meer ergens aangesloten dus er kwam geen geld meer binnen dus nu maar weer erkennen of certificeren dat levert weer geld op.
    De bedenkers en de overheid zijn debet aan deze puinhoop

  5. MichelZ schreef:

    Helemaal gelijk Rudolph,
    Waarborg installateur, erkende installateur en nu de gecertificeerde installateur. Zucht. Weer een kansloze missie. Denk je nu werkelijk dat een klant vraagt om een vakpaspoort. Laat staan dat ze de website heeft bezocht. Wie gaat dit allemaal controleren? Ben hier wel erg benieuwd naar wie dit gaat doen. Iemand een idee.?
    Als het nu draait om veiligheid waarom is er dan geen verplichting tot toestel onderhoud. Kom maar al te vaak tegen dat toestellen totaal geen onderhoud krijgen.

  6. Hubert schreef:

    Inderdaad als kleine zelfstandige weer kosten maken , en dan heb je vakpaspoort moet je als bedrijf nog een certificering hebben !
    Er zal geen klant zijn die er naar vraagt , laat staan op een app of site gaat kijken .
    We hebben ons vakpaspoort op orde , ( kosten kleine € 1000 )maar certificering gaat het niet worden .
    Nog meer kosten maken voor iets wat het niet gaat worden .

  7. Sjaak schreef:

    de gasketelwet is een commercieel idee.
    DE ERKENDE INSTALLATEUR MOET VOLDOENDE VAKKENNIS HEBBEN.

    ZONDER ONFHANKELIJKE CONTROLE VAN DE OVERHEID(de overheid heeft die verplichting maar voert die niet uit) IS DIT EEN ONDKOSTEN POST VOOR DE INSTALLETUR EN DE ONZE KLANTEN

  8. Mark schreef:

    Allemaal Helemaal waar.

    Waarom boycotten “we” het gewoon niet?!
    Waarom Krijgen we het dan niet voor elkaar om het gewoon niet te doen?!
    Totale geldklopperij en nog steeds fraude gevoelig!

    • Ray schreef:

      Ik vindt het ook belachelijk. Pak eerst de mensen aan die nergens iets vanaf weten . En maak dit niet het probleem van de installateur maak gewoon een apk op woning 1 keer per 2 of 5 jaar .
      Dan haal je fouten eruit .

  9. jan schreef:

    Dit is allemaal omdat er te veel doden door koolmonoxide zijn gevallen.
    Probleem is dat deze certificering de kosten voor een klant doen stijgen.
    Met als gevolg nog meer mensen die geen onderhoud laten uitvoeren.
    Dit met gevolg meer doden door koolmonoxide

  10. Rudolph schreef:

    Vandaag heeft de VNG vereniging voor Nederlandse gemeente laten weten geen tijd en middelen te hebben om hier op toe te zien en er ook niet op toe willen zien.
    Hier licht wel een mogelijkheid bij eventuele bouw of verbouw aanvragen maar dat zal een zeer klein deel zijn.
    Gezien de Covid19 crises die er is en dat zeer veel kleine zelfstandigen had al mega moeilijk hebben en eigenlijk het geld niet kunnen missen had de overheid dit complexe verhaal door moeten schuiven.
    Helaas is dit een prestige project van onze politici die zij nog wel even verzilvert willen hebben voor de nieuwe verkiezingen, een veel beter oplossing zou zijn om eerst eens te beginnen dat mensen zonder vakdiploma’s dit soort werk niet meer mogen uitoefenen en zich ook strafbaar maken .

  11. Tom schreef:

    Doe de wet bij het ingaan en in combinatie bij de overgang van bijmenging van waterstof met het aardgas en met het inregelen van de cv ketel na de bijmenging !
    Bijmengen van waterstof zit er ook snel aan te komen !
    Ik zou zeggen, sla je slag met waterstof i.p.v. boeren uitkopen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.