fbpx
Nieuws

TVVL gaat vol voor waterstof

Zonder waterstof is de energietransitie gedoemd te mislukken. Die waarschuwing geeft TVVL, een denktank in de technieksector.

TVVL richt zich met zijn oproep vooral tot gemeenten en provincies, die hopen met elektriciteit – en vaak ook warmtenetten – hele woonwijken te kunnen verduurzamen. Maar daarin maken zij een vergissing, aldus de denktank, die zich hiermee schaart in het bredere kamp van de waterstofcoalitie.

“Een eenzijdige keuze voor all-electric zorgt onherroepelijk voor een te zware belasting van netwerken, tenzij we onevenredig hoge investeringen in de elektrische infrastructuur doen”, laat TVVL weten.

“Bovendien is het via all-electric onmogelijk om energie gedurende seizoenen op te slaan. Zonder groene waterstof is het niet mogelijk om een betaalbare CO2-neutrale gebouwde omgeving te creëren.”

De waterstofboodschap wordt uitgedragen door vele prominente leden en partners van TVVL. Een van hen is Henk Willem van Dorp, directeur van Van Dorp Installaties en voorzitter van TVVL.

Eerste plaats

“Ik ben ervan overtuigd dat waterstof over dertig jaar de eerste plaats in onze energiemix heeft ingenomen. Natuurlijk, bij nieuwbouw kunnen we goed toe met een warmtepompje, maar verder denk ik dat we beter kunnen investeren in waterstof en de elektrificatie van onze warmtevoorziening moeten overslaan”, zegt Van Dorp in de nieuwste uitgave van TVVL Magazine, dat begin februari verschijnt.

Productie in zonnige landen

We moeten groots durven denken, stelt Van Dorp, door bijvoorbeeld waterstofproductie in zonniger landen te laten plaats vinden. “Die zonne-energie kunnen we met elektrolysers omzetten in waterstof en dat verschepen naar Nederland. De prijs voor zonne-energie ligt in het Midden-Oosten nu al op 1,5 cent per kWh en zal vermoedelijk tot onder de cent dalen. Elektrolysers zijn nu nog duur. Maar deze techniek is helemaal niet zo complex en door schaalgrootte te creëren zal de prijs hiervan ook dalen.”

Omkeerbare thuisinstallaties

“Ik geloof dat gebouwen straks alleen een gasaansluiting hebben en geen elektriciteitsaansluiting, en dat brandstofcellen, als minicentrales, elektriciteit en warmte leveren. En als er een overschot aan pv-stroom is, dat ze dan hun proces kunnen omkeren en waterstof kunnen maken”, zegt Van Dorp in TVVL Magazine, die denkt dat zijn eigen bedrijf over een paar jaar “een eigen setje” van zo’n omkeerbare installatie aan particulieren kan leveren.

Energiemix

Ook andere prominenten binnen het TVVL-netwerk maken zich hard voor waterstof. “We hebben alle duurzame energiedragers nodig: groene stroom, duurzame warmte én groene waterstof”, zei Marco Bijkerk, manager innovatieve technieken bij Remeha tijdens een recente bijeenkomst van TVVL. Remeha werkt al langer aan een eigen waterstofketel.

Professor Ad van Wijk van de TU Delft valt hem bij: “Daarbij is een conversie van ons aardgassysteem naar een waterstofsysteem relatief eenvoudig en veel goedkoper dan verzwaring van ons elektriciteitsnet. En opslag van waterstof is bovendien ook veel goedkoper dan opslag van elektriciteit.”

Waterstof Community

TVVL heeft onlangs een Waterstof Community ingericht op zijn nieuwe online kennisplatform TVVL Connect. Hier kunnen professionals meepraten over de ontwikkelingen rond waterstof, kennis met elkaar delen en samenwerken aan het verder ontwikkelen en uitdragen van de benodigde kennis.

7 reacties op “TVVL gaat vol voor waterstof

  1. R.H. Henstra schreef:

    Weten de milieugoeroes dit ook?

  2. Jos schreef:

    Deze denktank kan in de toekomst zeer waardevol zijn, zeker nu al zeker is dat het electriciteitsnet overbelast zal raken door alle warmtepompen . Misschien kan deze denktank een prijsvraag uitschrijven onder technische studenten in Nederland . Met de vraag : Bedenk een oplossing om een vorm van waterstof te produceren dat aardgas veilig zou kunnen vervangen .Ondankss dat op dit moment waterstof productie op grote schaal nog duur en onveilig is , ben ik van mening dat waterstof nog steeds de beste oplossing is om aardgas te vervangen , zodat iedereen het huidige gasnet kan blijven benutten en veel kosten kan besparen

  3. Sjaak schreef:

    zonder echte en goede regelgeving is waterstof in ons land zeer gevaarlijk, waarom in ons land? omdat de bebouwing dicht op elkaar staat

    • Jos schreef:

      Ik ben van mening dat binnen nu en 10 jaar iemand de juiste oplossing voor waterstof vind als veilige brandstof ,ontwikkelingen gaan heel snel .Ik zie meer voordelen in waterstof dan in een warmtepomp

  4. Pierre schreef:

    Waterstof gaat zeker een belangrijke factor in ons energie-systeem worden. Veiligheid heeft zeker top-prioriteit, dus alleen verwarmen CV en verder uitsluitend en gezellig inductie koken.
    Er lopen al heel wat waterstof CV proefprojecten, die er zeer hoopgevend uitzien.
    We moeten ons echter niet rijk rekenen, want waterstof zal qua volume/aanbod gering zijn en geen volledige vervanger voor aardgas.
    Een combinatie met PV of PVT , aangevuld met bijvoorbeeld zo’n Flamco ‘droge’boiler, een laagspanningsnetwerk met een Grafeen droge bufferaccu , dat gaat’t mijns inziens worden.

  5. Cees Mastenbroek schreef:

    De visie van Henk van Dorp verdient politieke steun en meer.
    Het heeft hem eerder geholpen zijn bedrijf groot te maken.
    Zelf heb ik in mijn loopbaan alles al meegemaakt: stage gelopen in een kolenmijn en bij SHELL, gewerkt bij een bedrijf dat de gasombouw organiseerde en uitvoerde en nu moeten we er van af. What’s next? (als ik het nog mag meemaken…)

  6. Henny schreef:

    Ik geloof in waterstof-, zonne-, en windenergie, en vooral een combinatie van alle drie en mogelijk nog aangevuld met aardgas. De regering maakt de grote fout dat twee jaar geleden de gasproductie nog volop moest draaien (minister Kamp) en nu hebben ze opeens het licht gezien met warmtepompen, waarvan ze niet eens de nadelen weten. En waarom plotseling helemaal van het gas af? In Duitsland gaan ze het aanleggen en krijg je € 750,= subsidie als je overgaat op gas (!!!). Waterstof is goed, maar de calorische waarde (de hoeveelheid energie die het geeft) ligt behoorlijk onder die van aardgas. En we kunnen natuurlijk direct al veel winnen door : minder hard rijden, bevordering openbaar vervoer, minder vliegen, minder (openbare) verlichting, de was aan de lijn i.p.v. in een droger (windenergie omzetten in stroom en het vervolgens weer om te zetten in warmte schiet natuurlijk niet op), toch weer terug naar kortere winkeltijden, enz.. Maar de Politieke belangen zijn juist tegenstrijdig met het behalen van klimaatdoelen en zolang deze wereld nog wordt beheerst door hebzucht en macht, zal er weinig veranderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.