fbpx
Nieuws

Waken voor warmtepomp-cowboys

De installatiebranche moet waken voor cowboys in de markt, nu zo veel aanbieders en bedrijven zich storten op de warmtepomp. Installatiebedrijven zullen een strategie moeten ontwikkelen, of op zijn minst kennis op moeten doen van het totale systeem, om de juiste kwaliteit te kunnen leveren.

Er kleven namelijk ook risico’s aan de huidige populariteit van de techniek, vertelt Harrold Hofsink, eigenaar van Cius Techniek, in het webinar ‘Help, mijn klant wil een warmtepomp’, aanstaande dinsdag 22 januari 2019. Volgens de ondernemer uit Zwolle gaat er juist nu veel mis rondom ontwerp, uitvoering en onderhoud van warmtepompen. Cius Techniek is al vijftien jaar actief met warmtepompen en ervaren troubleshooter voor fabrikanten en installateurs.

Veel aanvragen

Onder invloed van de verduurzamingskoers van de overheid, zoals de afspraken in het Klimaatakkoord, hebben installateurs en fabrikanten het razend druk met aanvragen voor warmtepompen. Alleen al de markt voor lucht/water-warmtepompen is het afgelopen jaar verdubbeld. De warmtepomp gaat een belangrijke troef worden in aardgasloze nieuwbouw. Dat blijkt ook wel uit het aantal aanbieders van warmtepompen. Daarnaast zijn er ook veel knelpunten, zoals het aantal verkeerde boringen dat wordt uitgevoerd. Maar ook duiken er geluidsklachten op rondom buitenunits. Met name in de bestaande bouw wringt de schoen: niet alle woningen zijn geschikt voor een energievoorziening zonder aardgas. In het webinar worden de vuistregels hiervoor uitgelegd.

Aanmelden voor het live webinar over warmtepompen kan via deze link

Molensteen

Volgens Harrold Hofsink moet de installatiebranche voorkomen dat “net als bij de zonnepanelen” de markt wordt overspoeld met bedrijven zonder kennis van de totale techniek. Een klachtenregen kán een molensteen worden voor de techniek. Hij roept in het webinar installateurs op vooral de mensen goed op te leiden, maar ook systeemgaranties te borgen en de beschikbaarheid van onderdelen voor service en onderhoud te checken voor je een dure warmtepomp verkoopt. Een installateur kan immers nog jaren na inbedrijfstelling geconfronteerd worden met de consequenties van de keuzes die zijn gemaakt.

Harrold Hofsink van Cius Techniek.

Meer kennis opdoen

De klaslokalen voor warmtepompcursussen zitten vol en dat is een goed teken. Hofsink staat zelf ook voor de klas en ervaart een grote honger aan kennis bij branchegenoten. Het opleiden van monteurs is een speerpunt van de branche. Maar tegelijkertijd komt Hofsink ook veel installaties tegen die zonder veel kennis van zaken zijn aangesloten. Zijn top 3 van warmtepompmissers bestaat uit verkeerd berekende vermogens, bronproblemen door verkeerde boringen en comfortproblemen door dimensionering van het leidingwerk en richting afgifte.

Stel uw vragen live

Het webinar ‘Help, mijn klant wil een warmtepomp’ is bedoeld voor installatieprofessionals die hun kennis over de warmtepomptechniek willen vergroten. Het online seminar is gratis en wordt mede mogelijk gemaakt door technische groothandel Rensa en warmtepompimporteur Nathan Systems. Sprekers zijn accountmanager techniek Steven Kok (Rensa), hoofd productmanagment Erwin Janssen (Nathan Systems) en Harrold Hofsink (Cius Techniek). Kijkers kunnen tussen 12.30 en 13.30 uur live hun vragen stellen aan de sprekers en moderatoren in de studio. Na afloop van de uitzending is het webinar integraal terug te kijken via deze link.

23 reacties op “Waken voor warmtepomp-cowboys

 1. Ludwig Nijhof schreef:

  Cowboys zijn er met name op het gebied van lucht-/water warmtepompen. Er is maar één remedie: net als bij bodemgebonden toestellen, ook een certficeringsplicht voor lucht-/water warmtepompen.

 2. Sjaak schreef:

  vrijwel alle leveranciers/ zogenaamde installateurs hebben geen elektrotechnische kennis en een erkenning om te mogen installeren.
  Daarmee plegen zij economische fraude omdat de echte installateur hogere kosten moet maken voor opleidingen en trainingen van zijn personeel, maar vooral omdat ze de klant in de steek laten. Indien er een calamiteit plaatsvind met installaties zoals PV, WP, koelinstallaties, verwarmingsinstallaties etc de brandverzekering moeilijk kan gaan doen over een schade vergoeding. ook voldoen die bedrijven niet aan de Arbo-wet omdat ze personeel onveilig laten werken.

 3. P.T.M.ROELOFSZEN schreef:

  Mijn gegevens zijn P.T.M.ROELOFSZEN gediplomeerd C.V. technieker , jarenlang gewerkt bij Ingenieursburea

  • Henkie schreef:

   En nu dan? Wat moeten wij met deze info?

  • installateur schreef:

   koelmonteurs en hydrauliek bedrijven nemen altijd een loopje met de kabel diktes en de bij behorende zekeringen in de meterkast.
   zo ook vaak degenen die zonnepanelen plaatsen.
   de zonnepaneel “cowboys” waren er overigens veel eerder dan de erkende installateurs over het algemeen, deze hadden namelijk helemaal geen kennis van
   zonnepanelen. dus roepen dat er zoveel zonnepaneel cowboys op de markt gekomen zijn is onzin, deze waren er veel eerder en de rest heeft zitten slapen !
   dus in feite waren zij zelf de ‘cowboys” waar ze het over hebben (en veel te duur ook nog eens)

 4. Patrick schreef:

  En wat als je een L/W WP zelf wilt installeren? Zeker een monoblok is eenvoudiger dan een CV ketel. Daarnaast vraagt de Nederlandse markt om cowboys met de huidige dealer praktijken. Als ik vanuit het buitenland en WP importeer is dezelfde WP daar veel goedkoper. Raar maar waar, maar dit is dus vrijwel het subsidie bedrag. Ik heb sterk de indruk dat de prijzen kunstmatig hoog gehouden worden omdat de markt dichtgetimmerd wordt.

  • jozef schreef:

   Dit is correct Patrick Je hoeft niet ver te rijden om goedkoper dan bij ons je MERKPRODUCTEN in te slaan.
   Ik heb er 5 laten plaatsen in België voor 9000€.
   Nu ben ik een Mitsubischi van 5kw in Spanje aan het plaatsen Voor 1200€ al incl.

  • B Gijbels schreef:

   Vraag eens prijs opgave bij Buderus Belgie
   dan zul je horen dat de Nefit Enviline (in belgie is dit Buderus)
   eens zo duur is als in Nederland.

 5. C. den Hoedt schreef:

  Het is dom om met z’n allen achter de waterpomp aan te hollen. Het is nog veel te vroeg om nu al definitieve beslissingen te nemen. Nederland heeft de luxe, gezien het geringe effect dat zij op de klimaatverandering heeft, om nog eens goed om zich heen te zien. Het klimaatprobleem is een wereldprobleem. Het is raar dat een land dat zo internationaal in andere zaken georienteerd is zo verkrampt in zijn eentje en naar binnen gericht, denkt de oplossing te moeten vinden
  Wat doet de wetenschap/techniek op dit gebied in andere Europese landen< Wat speelt er ion China, De VS? Achter welke oplossingen zijn ze daar aan?

  • Ik wil twee opmerkingen maken. Wanneer je als eerste begint met het toepassen van nieuwe technieken dan krijg je altijd te maken met twee gevolgen,
   Één: het onderzoek en het opdoen van ervaring kost veel meer geld dan wanneer er verderop in de ontwikkeling van het opgedane door volgers gebruik van gemaakt kan worden. Wanneer je wacht heb je de nieuwste (meest ver ontwikkelde technieken tegen de laagste prijs).
   Twee: wanneer je het goed doet moet je ook in de gelegenheid zijn om het goed te doen. (Voorwaarden; een voldoend grote home market voldoende beschikbare technisch hoogopgeleiden en voldoende goedkope handkrachten [USA – China]) dan kun je er een industrie mee opbouwen. Indien de chinezen straks naast al hun andere productiekracht ook nog over goedkope kernenergie zullen beschikken en wij hier bezig zijn met een beetje onbetrouwbare wind en de USA beschikt over voldoende grondstof uit het eigen land en over kernfusie waar blijven wij dan. Onze centen/ mogelijkheden zijn dan op want die zijn al geïnvesteerd.
   In de nabije toekomst zullen er veel nieuwe nu nog grotendeels onbekende technologieën realiteit worden [gebouwd worden] die van een orde zullen zijn dat onze dan al gedane inspanningen/ investering in dan achterhaalde technologieën weggegooid geld en inspanning zullen blijken te zijn.
   Te vroeg beginnen en in het begin te investeren in oude technologie blijkt altijd een financieel debacle te zijn. De wet van de remmende voorsprong is realiteit. Het zou daarom van wijsheid blijk geven als onze politici zich nu op reële mogelijkheden zouden concentreren zoals isolatie en wat andere al meer vastomlijnde mogelijkheden en wat de moeilijker technische zaken aangaat eenvoudig wat geduld te betrachten. Verder zouden zij eerst eens wat meer wijze en minder idealistische gedachten moeten ontwikkelen.
   Nederland gidsland zal ons naar de afgrond gidsen. De wal moet het schip tijdig keren dat is waar we aan moeten werken. Ons stemgedrag eens herzien kan ook geen kwaad.

  • installateur schreef:

   beste dames en heren, ik hoor tegenwoordig overal de term waterpomp…
   het is GEEN waterpomp maar een warmte pomp.
   mensen die het over een waterpomp hebben, hebben geen kennis van zaken en horen naar mijn mening niet thuis op de forum voor de professional .

 6. Co schreef:

  Een warmte pomp is leuk voor de branche.
  Maar voor de particulier is een hetelucht verwarming veel goedkoper in combi met zonnepanelen.
  Kan je ook meteen die lelijke CV er uit slopen.
  Net als de elektrische accu auto.gaat m niet worden.

  • Frits schreef:

   Ik heb hetelucht verwarming en zonne panelen.
   Wat moet ik aanleggen om alle kWh
   Zonne energie in warmte om te zetten voor de heteluchtoven verwarming?

 7. Dani schreef:

  In het buitenland kopen betekend dat er geen Nederlandse btw afdracht plaatsvindt, dus minder geld in de schatkist, dus minder geld naar de ouderen, sociale voorzieningen, onderwijs etc. En om jouw buitenlandse aankopen te compenseren gaat de inlandse btw omhoog. Bedankt Patrick hopelijk klaag je niet te veel over de hoge belastingen:))

 8. P.T.M.ROELOFSZEN schreef:

  Zelf ben ik geinterresseerd in de warmtepomptoestel , omdat ik zelf een gediploneerd Centrale Verwarmingstechnieker ben .

 9. Peter schreef:

  De cowboys komen dat is zeker. Over enkele jaren wordt er alleen maar gesproken over hoe slecht de warmtepompen zijn en dat ze meer verbruiken als voorzien. En dat ligt niet aan de warmtepomp zelf. Het advies, de berekeningen en de engineering bepalen of de klant tevreden is of niet. Het gros van de installateurs zal zich op korte termijn erg moeten gaan verdiepen in de techniek achter de laag temperatuurverwarming en de warmtepompen. Ben wel erg benieuwd welke fabrikant het lef heeft om zijn warmtepomp in de vitrine van warmteservice te zetten. Zeker met de nieuwe wetgeving voor cv-ketels die toch enige mate van erkenning eist, zullen er veel warmtepompen geïnstalleerd worden zonder kennis van zaken. Als je niet wilt dat enkel cowboys voor je omzet zorgen zul je als fabrikant de eerste jaren hard aan de weg moeten timmeren met goed advies naar de betrouwbare dealers. Hoe goed je warmtepomp ook is, de installateur bepaald als de eindklant een tevreden warmtepomp gebruiken is of niet. Ben zelf installateur die naar alle tevredenheid al meer dan 12 jaar warmtepompen lucht/water en water/water installeert. Vanuit de basis gaat uiteindelijk alleen maar om dat je beschikt over de juiste kennis en de juiste mensen.

 10. Peter schreef:

  De cowboys komen, ben daar maar zeker van. Over enkele jaren zal er vooral gesproken worden over hoe slecht een warmtepomp wel niet is,en dat het verbruik veel hoger is dan voorzien. En dit ligt niet aan de warmtepomp. De oorzaak zal liggen bij de gene die de opstelling geadviseerd en de engineering heeft uitgevoerd. Is de kennis van de gemiddelde installateur voldoende om al deze nieuwe technieken te beheersen. Het installeren is nog het simpelste. De situatie bekijken berekenen en het juiste advies geven is waar het probleem ligt. De eerste warmtepomp plaatsten we al 12 jaar geleden. Maar als ik zie hoeveel werk en tijd ik er moet instoppen voordat ik er van overtuigd ben dat ik ma

 11. Frits schreef:

  Ik heb hetelucht verwarming tv en zonne panelen.
  Wat moet ik aanleggen om alle kWh
  Zonne energie in warmte om te zetten voor de heteluchtoven verwarming?

 12. Jan Sangers schreef:

  De stelling dat de warmtepomp de oplossing is lijkt me voorbarig. Individuele woningen die geen bron kunnen slaan zijn aangewezen op de warmtepomp o.b.v. de buitenlucht. Bij vorst is de werking twijfelachtig en het geleverde vermogen vaak te laag. Op dit moment is van de fossiele brandstoffen aardgas het minst milieubelastend.
  Het lijkt mij verstandiger in te zetten op waterstofgas dat getransporteerd kan worden in ons huidige aardgasnet. Als we gaan voor een betaalbare toekomst is deze optie vele malen beter dan het grootschalig plaatsen van wp’s. Buiten de mogelijke capaciteitsproblemen zal ook nog ook een enorm beslag worden gelegd op het elektriciteitsnet. Ons E net kan het vermogen dat nodig is om al die wp’s te voeden niet opbrengen. Om dit mogelijk te maken zijn extra centrales nodig en zal de infrastructuur van het Enet grote investeringen vragen. Om van de geluidsoverlast maar te zwijgen.
  Wat te doen? Werken aan nieuwe technieken om waterstofgas mogelijk te maken is een zinnige investering in onze toekomst.

 13. harry duerinck schreef:

  Ik ben het met Bas van den Engel eens want de ontwikkeling van de warmtepomp
  is nog lang niet klaar[voorbeelden :1]ijsbuffersysteem met warmtepomp2]nieuwe ventilatoren bij nibe en mitsubishi met veel hoger rendement 3] blue heart energy
  oplossing met zeer lage aanschaf en running kosten
  Dus voorlopig dient de overheid vooral isolatie [daken/muren/vloeren/ramen]
  te bevorderen dmv subsidies [geen btw over materiaal/9 % over uren * tarief]
  De pensioenfondsen leveren het geld voor dit Delta Isolatie Plan[ DIP] en ontvangen 2,75% rente vergoeding van de huiseigenaren Spelregels zijn gelijk aan tweede /derde
  hypotheek aanvrage
  Voordeel hiervan is dat Nederlands geld ook in nederland belegd wordt en de hele
  natie hiervan de vruchten plukt /betere isolatie en beter rendement pensioenfondsen
  De investeringen in warmtepompen blijven gesubsidieerd voor goed geïsoleerde huizeni doch de nadruk gaat naar SUPER isolatie
  moet vooralsnog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.