fbpx
Nieuws

Meer ketels met tweede wisselaar

Dit stookseizoen komen er meer cv-toestellen op de markt met een tweede warmtewisselaar, die in de rookgasafvoer gebouwd is. Naast Atag Verwarming, dat haar eigen Economizer al heel lang toepast in haar toestellen, komen nu ook Intergas en Vaillant met toestellen met een tweede warmtewisselaar in de rookgaspijp. Deze helpt om tapwater voor te verwarmen met de restwarmte die anders via de rookgasafvoer naar buiten wordt gevoerd. De komende tijd komen de nieuwe toestellen beschikbaar voor de installateur.

Tapwaterrendement

Vaillant EcotecIntergas past de techniek toe in de nieuwe Xtreme, dat door de toevoeging van de extra wisselaar, door Intergas zelf ontwikkeld, koploper wordt op het gebied van tapwaterrendement, met name voor de seriematige nieuwbouw een belangrijk argument. Vaillant heeft de extra wisselaar toegepast in de ecoTec Exclusive, die dit najaar in Nederland geïntroduceerd wordt. De Xtreme wordt op dit moment geproduceerd, en komt dit najaar op de markt. Ook de nieuwe i-Serie van Atag bevat een variant met de Economizer van eigen makelij.

Meer mogelijkheden

EcofloEr bestaan ook mogelijkheden om die tweede wisselaar achteraf te monteren; hiervoor heeft bijvoorbeeld Burgerhout al enige tijd de Ecoflo op de markt. Op de vakbeurzen konden installateurs het afgelopen jaar ook kennismaken met de Econo1, een dubbelwandige concentrische rvs-pijp. De warmte die de Econo1 uit de rookgassen wordt gehaald wordt echter niet voor tapwater aangewend, maar voor voorwarming van cv-water.

Econo1In het septembernummer van vakblad Installatie en Sanitair een overzicht van ketelintroducties voor komend stookseizoen.

Gratis met Installatie.nl naar de VSK-beurs?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.