fbpx
Nieuws

Verkoop warmtepompen knalt door

De verkoop van warmtepompen is het afgelopen jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Groei was er te zien bij alle soorten warmtepompen. Zowel de lucht-water-warmtepompen, als bodemwarmtepompen, als verwarmende airco’s gingen in 2018 als warme broodjes over de toonbank.

Het totaal aantal verkochte systemen ging met in 2018 voor het eerst door de magische grens van 100.000; de leveranciers die het CBS de verkoopcijfers doorgaven melden samen 107.834 warmtepompen verkocht te hebben. En dat is ruim een kwart (27 procent) meer dan in 2017. Het gaat hier wel om voorlopige cijfers. Definitieve cijfers voor 2018 komen in december.

Verklaringen voor de groei geeft het CBS niet, maar er zijn wel factoren te bedenken, bijvoorbeeld het schrappen van de gasaansluitplicht bij nieuwbouwwoningen, en het feit dat er in 2018 10 miljoen euro meer in de ISDE-subsidiepot zat dan het jaar ervoor.

Bodemlus nog steeds in trek

Vooral de groei van luchtwaterwarmtepompen bij woningen was spectaculair. Die nam met 36 procent toe naar 27.306 stuks. Ook gaat het nog steeds goed met warmtepompen met bodemlus. Daarvan nam de verkoop in 2018 met een derde toe tot 5.877 stuks.

Luchtluchtwarmtepompen, ofwel airconditioners, worden nog veruit het vaakst verkocht. Zeven op de tien opgestelde warmtepompen in Nederland zijn ‘reversibele’ airconditioners (394 496 stuks, aldus CBS).

Net per se duurzaam

Overigens is het niet zo dat een warmtepomp analoog is aan ‘verduurzaming’. Volgens het CBS stoten luchtwarmtepompen gemiddeld meer CO2 uit dan een CV-ketel.

Dat komt, zegt CBS-woordvoerder Ferry Lapré, doordat bij “het gebruik van deze warmtepompen bij de bestaande productie van elektriciteit (energiemix) er meer CO2 wordt geproduceerd dan zou zijn gebeurd wanneer gebruik gemaakt zou zijn van gasgestookte CV-ketels (de referentie).”

Daar wordt wel de kanttekening bij gemaakt dat “de uitkomsten over de energieprestatie van warmtepompen en bijzonder die gebruik maken van buitenluchtwarmte een flinke onzekerheid bevatten”. Over het functioneren van luchtwarmtepompen, vooral de oudere, zijn namelijk weinig of geen metingen van praktijkgebruik beschikbaar.

1 reactie op “Verkoop warmtepompen knalt door

  1. Hendrik Geerling schreef:

    Sterke behoefte naar vereenvoudigde wijze berekenen vermogen lucht/waterwRmtepompen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.