Klachten over warmtepompinstallaties blijven vaak onopgelost. Tot die conclusie komt consumentenprogramma Radar van AvroTros. GroenLinks stelt Kamervragen.
Uit onderzoek van Radar blijkt dat klachten over het functioneren van warmtepompinstallaties vaak niet naar tevredenheid van de consument worden afgehandeld. Onder een peiling onder 1000 warmtepompbezitters, ervaart 38% problemen met comfort en energieverbruik. 81% van deze probleemgevallen wordt gemeld. In meer dan de helft van de gevallen (60%) wordt het probleem na het indienen van de klacht niet opgelost. Belangrijkste redenen hiervoor zijn dat de aangesproken partij het probleem niet kan verhelpen (41%) of dat de aangesproken partij niet van mening is dat er sprake is van een probleem (30%). Wel komt er in veel gevallen iemand op locatie om het probleem te onderzoeken (69%).
De in het programma opgevoerde warmtepompinstallatie met klachten werd door kennisinstituut ISSO onder de loep genomen. De conclusie van deze inspectie is dat veel installaties in deze woning niet voldoen aan de eisen die aan een goed ontwerp mogen worden gesteld. Volgens ISSO gaat het in de praktijk helaas vaker mis doordat kennis en regelgeving niet (juist) worden toegepast.
Installateur met warmtepompkennis
Techniek Nederland neemt de klachten serieus, en raadt in een reactie consumenten aan om altijd zaken te doen met een bedrijf dat een certificering en erkenning heeft op het gebied van warmtepompen. “Een bedrijf dat over zo’n certificering of erkenning beschikt, controleert na oplevering altijd of de technische systemen goed functioneren.”
19 september: gratis bouwwebinar Vuistregels advies juiste warmtepomp
Klachten en garantie
Leden van Techniek Nederland zijn verplicht Algemene voorwaarden voor Installatiewerk voor Consumentenwerk te hanteren. “Deze voorwaarden zijn in samenspraak met de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis opgesteld. Mocht er onverhoopt een klacht zijn die niet wordt opgelost, dan kan de consument een beroep doen op de onafhankelijke Geschillencommissie Installerende Bedrijven.”
Strengere regels: Kamervragen
Radars suggestie voor een garantieregeling vindt Techniek Nederland niet nodig. Binnen de branche zijn er wel geluiden om een strengere certificering voor installateurs voor lucht/water-warmtepompen voor te schrijven. In dat geval zouden installateurs die warmtepompen plaatsen eenzelfde certificering moeten halen zoals deze nu gevoerd wordt voor bodemgebonden systemen. Veel grote fabrikanten schrijven een inbedrijfstelling door een fabrikant, of een daartoe opgeleide installateur voor. Ook GroenLinks-kamerlid Tom van der Lee pleit voor meer toezicht. In Kamervragen aan minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse zaken) vraagt hij de bewindvoerders of zij heil zien in een garantieregeling of wettelijke verplichte certificering voor warmtepompinstallateurs.
ISDE subsidie met voorwaarden
Techniek Nederland pleit er wel voor dat de overheid extra zekerheid kan bieden door voorwaarden te verbinden aan de ISDE subsidie. Consumenten komen dan alleen voor subsidie in aanmerking wanneer zij gebruik maken van een erkend of gecertificeerd bedrijf.
Meest voorkomende klachten
Belangrijkste klachten rondom warmtepompen ontstaan doordat het systeem niet goed ontworpen of geïnstalleerd is: een samenwerking tussen opdrachtgever, adviseur en/of installateur. Net als elke cv-systeem is ook een warmtepomp een samenspel tussen bron, opwekker en afgiftesysteem. Daarnaast moet ook de gebouwschil voldoende geïsoleerd zijn om met lage temperatuursystemen verwarmd te kunnen worden. Ook moet goed gekeken worden naar het ventilatiesysteem en de tapwaterbehoefte.
Wanneer een van deze zaken niet goed onder de loep genomen is, kan een bewoner comfortklachten ervaren, of geconfronteerd worden met een hogere electriciteitsrekening omdat het elektrisch element extra bij moet springen. “Een deskundige installateur zal in een oude, niet of matig geïsoleerde woning géén warmtepomp adviseren”, zegt Techniek Nederland. In 2018 zijn er ongeveer 27000 nieuwe lucht/water warmtepompen geplaatst, veruit de populairste variant.
Webinar over vuistregels
Donderdag 19 september kunnen installateurs tijdens dit bouwwebinar kijken wat de vuistregels zijn voor ontwerp, selectie en uitvoering van een warmtepompsysteem. Dit webinar wordt door Eisma Bouwmedia georganiseerd in samenwerking met Vaillant. Aanmelden via deze link.
Lees hier de blog van Installatie.nl blogger Lars Boelen over deze kwestie.
Ik heb het gezien.
Ten eerste een giga grote oude woning.
Zorg dat je eerst gaat isoleren.
Zorg dat je op lage temperaturen kan stoken met je c.v. en zo al je huis warm krijgt en houd.
Daarna ga je over naar warmte pomp.
Stom van de installateur iig.
Eerst op lage temperatuur CV proberen is onzin. Dat werk namelijk nooit want dan is het CV systeem veel te groot ontworpen. Een WP pomp doet zeker 2x zoveel water als de CV pomp. Daarnaast worden met name de hoofdleidingen veel te klein met zoveel water wat geluid geeft.
Punt is dat wanneer het niet gaat dit ook duidelijk (met een goed te begrijpen onderbouwing) aan de klant wordt verteld, en dat een WP niet altijd de Heilige Graal is.
Waarom zou dat niet weken!
Mijn c.v. heb ik eerst op max c.v. temperatuur gezet van 55c.
Daarmee kon ik makkelijk mijn huis warm houden
Daarna heb ik ook nog het vermogen op minimaal gezet (5,4kw).
Je hebt daarbij veel eerder een idee of het met een warmtepomp kan ipv je gelijk alles aanpakt
Ik neem aan dat u het maximaal vermogen op 5,4kw zet ALS dat kan met U CV ketel
Anders klopt u verhaal niet
Met 28kw ben ik zo aan de 55grd
Met 5.4kw niet
Scherp, idd het maximale is 5,4 dan.
Maar voor de ketel is dat dan maximaal 🙂 want hij mag niet meer volgens de instelling.
Een cv-ketel werkt met een dT van 20K (tussen aanvoer en retour) Een warmtepomp werkt met een dT van 5 tot 7K, dat wil zeggen dat er 3 tot 4 keer zoveel water door de leidingen moet worden verpompt. Het leidingwerk zal in de meeste gevallen niet hierop zijn berekend. Ergo: dat gaat niet werken.
Waarom zou dat niet werken!
Mijn c.v. heb ik eerst op max c.v. temperatuur gezet van 55c.
Daarmee kon ik makkelijk mijn huis warm houden
Daarna heb ik ook nog het vermogen op minimaal gezet (5,4kw).
Je hebt daarbij veel eerder een idee of het met een warmtepomp kan ipv je gelijk alles aanpakt
RADAR bestaat bij de gratie van afbranden van anderen. Let maar eens op de suggestieve vragen die gesteld worden. En de vragen worden zo gesteld dat het antwoord altijd negatief uitvalt voor diegene die aan tafel zit.
Voorbeeld? “Ben jij nou gestopt met je vrouw te slaan?” Ja (je geeft dus toe dat je haar altijd hebt geslagen) of nee (je geeft toe dat je haar nog steeds slaat).
Zo werkt RADAR. Ik kijk er al een tijd niet meer naar.
Als je als consument moet gaan uitproberen of je je woning warm kan krijgen met een minimale cv temprratuur/ vermogen dan doe je zaken met de verkeerde installateur.
55 Gr aanvoer is tevens het maximale wat een warmtepomp kan leveren dus is om te proberen al helemaal onzin
Ik heb 3 jaar geleden zelf mijn cv installatie ingeregeld (veel lezen op fora) en ben daarna met de watertemperatuur van mijn ketel van 55 naar 40 graden gegaan. Mijn huis bleef in 2 winters prima warm en dus heb ik de stap genomen om de ketel er uit te gooien en een L/W warmtepomp er in te zetten. Mijn hoofdleiding heeft een diameter van 22mm. Vrij dun maar in de maanden dat de warmtepomp nu (tot volle tevredenheid ) draait nooit last gehad van geruis of lawaai in de leidingen. Als iemand om wat voor reden niet gelooft in warmtepompen is dat jullie recht maar verkondig geen zaken met een stelligheid die nergens op slaat.
Als je een goede warmtepomp neemt wordt zowel de dT als de pompsnelheid automatisch bepaald. Mocht bijvoorbeeld de pompsnelheid een probleem zijn zet je die lager, dan past de WP de dT automatisch aan zodat er weer voldoende vermogen afgegeven wordt.
De warmtepomp probeert de dT op een constante waarde te houden. Dat is inherent aan het koeltechnische proces in de warmtepomp. Dit doet ie door de compressor op of af te toeren in het geval van een inverter-warmtepomp. Als de compressor minder toeren maakt, levert ie dus ook minder vermogen. 22mmleidingen volstaan voor een warmtepomp tot ca 8kW.
22mm leidingen volstaan voor een warmtepomp tot ca 8kW.
en raad nu maar eens hoeveel het warmteverlies van een enigszins goed geïsoleerde “normal size”woning is!
juist ja, tegenwoordig ruim onder de 8 kW.
Klopt helemaal
Ik heb een hybride systeem van Nefit in mijn huis zonder buffervat. Daar gebruik ik de ver over gedimensioneerde badkamer radiator voor. (wordt het daar ook nog een beetje comfortabel) Voor de gehele beneden verdieping vloerverwarming. Boven verdieping de originele radiatoren die zelden gebruikt worden. Geen nacht verlaging. Dag en nacht op 20 graden. Functioneert voortreffelijk.
Aart (78 en dus veel levenswijsheid(????))
Ik heb gasvloerverwarming beneden in hele vrijstaande huis, pakweg 110 m2, en die werkt voortreffelijk als het minder dan 5 graden is. Boven de 5 graden slaat de cv veel tekort aan, vanwege goede isolatie en is het koud. En opwarmen duurt enorm lang, ook doordat na zonsondergang het systeem natuurlijk weer op gang moet komen.
Al 7 jaar 21 goedwerkende zonnepanelen, tot op heden net geen 35000 KWh. Houdt wel 1/5 stroom over.
Ook naar warmtepomp aan het kijken. Volgens installateur 4000KWH nodig voor de pomp. Is dat geflatteerd? Ik vraag of je de warmtepomp uit kan zetten (Eventueel 2x per dag een tijdje starten om de zaak niet te verstoppen) maar er komt geen antwoord op.
samenvattend:
1. kan je en warmtepompsysteem stoppen of lager zetten? En per groep?
2. Is er wat aan te doen, dat altijd in de kou zitten, als de temperatuur boven 5 graden is.
Opwarmen duurt zeker wel 3 a 5 uur.
3. Is er iets mogelijk of nuttig om op de vloerverwarmingverdeler, 6 groepen een temperatuurafsluiter te zetten? Dus als een groep al warm genoeg is dan die groep afsluiten, waardoor de warmte naar andere groepen gaat. Afsluiten met een regelbare temperatuurkraan, die de terugwarmte signaleert.
4. Ook na 22 jaar nieuw dubbelglas besteld, waarvan mij de prijs meeviel. Er waren 2 ramen stuk inmiddels, gebarsten 1 zo maar en 1 na onweersslag.
Bedankt voor elke hulp
Het is zeker mogelijk om de vloerverwarming te regelen met zoneregeling. Deze werkt dan echter met ruimtesensoren, die op basis van de ruimtetemperatuur de verschillende groepen open/dicht sturen. Uw koudeklachten lijken mij een regeltechnisch probleem, wat op te lossen moet zijn.
Als uw huidige gasverbuik rond of onder de 1500m3 is, zou het inzetten van een warmtepomp wel kunnen, maar de situatie zal terplekke bekeken moeten worden om ook een inschatting te maken van eventuele overige noddzakelijke aanpassingen.
Bedankt,
Ik hoop dat de regeling in terugloop van alle groepen per groep kan plaatsvinden. De terugloop, die in de menger-warm-koud uitkomt, dan boven in te stellen temperatuur komt zou die bepaalde terugloop automatisch afgesloten kunnen worden Uiteraard voordat de terugloop in de menger terecht komt.
Mijn cv ketel staat boven op 1e verdieping en heeft 1 verbinding naar de menger in de garage, met voor elke groep 2 aansluitingen, dus heen en terug, in de menger.
Over de instellingen van de CV pomp valt ook wel wat te zeggen: Maximum snelheid, minimum snelheid, wat is de beste watertemperatuur, enz. Vaak geen idee….
Dus regeling per groep zou mij best mooi lijken, want nu erg vaak, plaatselijk in de kamer te koud aan de windkant bv. Ook vaak niet alle kamers nodig om ze te verwarmen.
Uiteraard mengt de warme en koude lucht ook met elkaar, maar het echte behaaglijke gevoel is er als je met je voeten op tegels zit die een graad of 20 , of iets meer, afgeven. Ook goed verdeeld in het vertrek.
Het systeem kan ik echt aan iedereen aanraden. Het is heerlijk een warm vloertje.
Met dank en als iemand nog vragen heeft, wil ik proberen ze te beantwoorden.
Het systeem draait tot volle tevredenheid al 22 jaar.
=====================================
N.B. onze vorige woning was van 1972 en we hebben er vloerverwaming in aan laten leggen. Het werd een ramp. Zwarte lekkende slangen. Verstoppingen. Drukvat vol met pikzwarte troep en een eigenwijze monteur, die het drukvat liet leeglopen boven op de trap en over de benedenverdieping, met vele liters zwarte troep, niet schoon te krijgen.
Iedereen zij gewaarschuwd! Dat het ook anders kan bewijst ons nieuwe systeem in ons nieuwe huis al 22 jaar, tot volle tevredenheid.
Met vriendelijke groeten
Aart Wagenaar Hensbroek
Beste Aart,
Begin eerst eens met het waterzijdig inregelen van het cv systeem, met bv een vloerverwarmingsverdeler met flowmeters, inregelbare thermostaatkranen en voetventielen, de volgende stap is zoneregeling per vertrek. Tbv de vloerverwarming dient de temperatuur constant gehouden te worden ivm opwarm/afkoeltijd van de vloer.
Hierbij ga ik er wel vanuit dat de vloerverwarming als hoofdverwarming dient.
Na deze stappen te hebben ondernomen zou ik een keer een advies/prijsopgave doen tbv een warmtepomp
Met vriendelijke groet,
Frank
Bedankt Frank voor de reactie
Ik heb flink wat stroom over van 22 zonnepanelen, dus even een uurtje electrisch verwarmen geen probleem. Maar daar wordt die koud voelende vloer niet warm van.
Er zit een regeling in de CV, die het systeem steeds geleidelijker en langzamer opwarmt. Uren soms.
Eigenlijk zit ik te denken over de 6 groepen apart de temperatuur bij de terugkomen te laten meten en dan af te sluiten als bi j die groep de terugmeting al een bepaalde temperatuur heeft. Helaas kost dit ruim 1500. Het is allemaal nogal krap geinstalleerd, terwijl er ruimte zat is.
Nu heb ik alleen draaikranen, totaal onregelbaar en afhankelijk van de (harde) wind en windrichting, is de windkant altijd kouder.
Voor een vloeroppervlakte van 110m2 en alles zeer goed geisoleerd, verbruik tussen de 1000 en 1400 Euro per jaar.
Boven CV, maar die heeft op al die jaren misschien 4x aangestaan. Het is binnen een kwartiertje daan warm op zo’n radiatorkamer.
Wat me het meest verbaast: Het is nu 10 graden boven 0 en ik gebruik nog veel meer gas dan op 0 graden, vandaag 10 m3.
Als de zon lekker schijnt en het is bv 0 graden dan verbruik ik bijna niets.
Voorlopig mijn conclusie:
regelen per groep in de terugleiding, helaas kost dat meer dan 1500 en daar kan ik 1,5 jaar van stoken.
Of goedkoper per groep een warmtekraan erin. Helaas zitten ze erg dicht bij elkaar in de verdeler, dus beinvloeding zal optreden van de ene groep naar de ander. Het is echter wel een goedkope oplossing en dus het proberen waard.
Ach ja 22 jaar terug in ons vorige huis was 4000 m3 geen uitzondering en na kierenjacht nooit beneden de 2500m3. Alleen toch kregen we het nog voor een prijs die maar een beetje boven de prijs lag waar Luns het voor verkwanselde aan de Italianen, die anders communistichs zouden worden(??????)
Bedankt voor je antwoord. Ik heb nog enorm veel bezigheden op mijn 78 jarige leeftijd. Mogelijk houdt het me jong.
Bedankt voor de aandacht
Aart W
Nogmaals hangt het er sterk vanaf of de zon schijnt.
Hai, is een warm lucht- water systeem met vloerverwarming en zonnepanelen… juist goed of minder goed voor onze eigen gezondheid (longen enzo)? Buiten dat t goed is voor t nieuw en de portemonnee wil ik graag weten of het ook goed is voor de gevolgen mens betreft luchtwegen/ immuum enzo.
Ik twijfel een woning te betrekken. Ivm snel moet beslissen Mar geen ervaringsdeskundige heb gesproken. (Ik ken niemand met dit systeem).
Aub reageer zsm. Dank u!!
Mechabische Warm water lucht pomp balans. Vloerverwarming en zonnepanelen.
Ik zie u reactie graag tegemoet.. in Jip en Janneke taal als het even kan.
De problemen met onze nieuwe warmtepomp, sinds september:
Meerdere keren per dag erg veel lawaai (trillen, loeien, dreunen) in de hybride ketel, in de buitenunit en in de leidingen die over de zolder lopen.
Er wordt dan ook steeds gas bijgestookt.
Na een aantal uren valt alles stil. Dit duurt 2 à 3 uur maar ook wel eens 4 uur. De thermostaat blijft wel aangeven dat het rond de 20 graden is maar intussen koelt het hele huis af tot onder de 19 graden.
Installateur en fabriek weten geen oplossing.
Wat is in zo’n situatie gebruikelijk?
Wij zijn nu zo ver dat we zeggen: alles eruit en een nieuwe installatie erin.
het probleem wat anja heeft hebben wij ook maar dan met de installatie van de buren je wordt er gek van de hele dag en nacht herrie wij hebben het laten onderzoeken door bedrijf STROOMING en het zijn lage frequenties waar ik last van gekregen heb door langdurige blootstelling VOLGENS DE KNO ARTS dus pas maar op ik heb nu gehoorschade opgelopen HYPERACUSIS het is de hel hier in huis en we hebben besloten maar te gaan verhuizen na 40 jaar! WANT ER IS GEEN OPLOSSING VOOR of misschien geweld gebruiken?
Hoi Anja, waarschijnlijk staat je stooklijn(gewenste aanvoertemperatuur) veel te hoog ingesteld. Beter om met een lagere temperatuur je huis te verwarmen. Je zal zien dat de temperatuur in de woonkamer stabieler blijft en de cv ketel minder zal bijverwarmen.
Wij hebben een nieuwbouwwoning, opgeleverd sinds oktober 2019. Sinsdien geeft de Nefit warmtepomp een aantal keren per dag een oorverdovende piep van ca. 20 minuten per keer. Nefit en installateurs komen er na 3 x maar niet achter wat de oorzak kan zijn. Heeft iemand hier ervaring mee? Het is echt om gek van te worden!
wat een onzin zeg
@Richard Want…?
Beste Floor, we willen jouw klacht graag verder onderzoeken en oplossen. Zou je ons je contactgegevens willen sturen , zodat we contact kunnen opnemen? Dat kan via het contactformulier. Alvast bedankt.
Nefit Consumentenservice / consument@nefit.nl
Dit probleem is al bekend bij Nefit. Maar aangezien niemand een idee heeft wat de oorzaak is van het probleem probeer ik of er misschien iemand is die eenzelfde ervaring heeft.
Dag Floor, we hebben je gegevens nodig om na te kijken wat de historie is: alleen op basis van je voornaam kunnen we niet veel. Dan kunnen onze specialisten ernaar kijken en kunnen we je verder helpen.
Het probleem is al bekend en er komt binnenkort weer iemand van Nefit-Deventer