fbpx
Nieuws

‘Warmtepomp-klachten onopgelost’

14

Klachten over warmtepompinstallaties blijven vaak onopgelost. Tot die conclusie komt consumentenprogramma Radar van AvroTros. GroenLinks stelt Kamervragen.

Uit onderzoek van Radar blijkt dat klachten over het functioneren van warmtepompinstallaties vaak niet naar tevredenheid van de consument worden afgehandeld. Onder een peiling onder 1000 warmtepompbezitters, ervaart 38% problemen met comfort en energieverbruik. 81% van deze probleemgevallen wordt gemeld. In meer dan de helft van de gevallen (60%) wordt het probleem na het indienen van de klacht niet opgelost. Belangrijkste redenen hiervoor zijn dat de aangesproken partij het probleem niet kan verhelpen (41%) of dat de aangesproken partij niet van mening is dat er sprake is van een probleem (30%). Wel komt er in veel gevallen iemand op locatie om het probleem te onderzoeken (69%).

De in het programma opgevoerde warmtepompinstallatie met klachten werd door kennisinstituut ISSO onder de loep genomen. De conclusie van deze inspectie is dat veel installaties in deze woning niet voldoen aan de eisen die aan een goed ontwerp mogen worden gesteld. Volgens ISSO gaat het in de praktijk helaas vaker mis doordat kennis en regelgeving niet (juist) worden toegepast.  

Installateur met warmtepompkennis

Techniek Nederland neemt de klachten serieus, en raadt in een reactie consumenten aan om altijd zaken te doen met een bedrijf dat een certificering en erkenning heeft op het gebied van warmtepompen. “Een bedrijf dat over zo’n certificering of erkenning beschikt, controleert na oplevering altijd of de technische systemen goed functioneren.”

19 september: gratis bouwwebinar Vuistregels advies juiste warmtepomp

Klachten en garantie

Leden van Techniek Nederland zijn verplicht Algemene voorwaarden voor Installatiewerk voor Consumentenwerk te hanteren. “Deze voorwaarden zijn in samenspraak met de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis opgesteld. Mocht er onverhoopt een klacht zijn die niet wordt opgelost, dan kan de consument een beroep doen op de onafhankelijke Geschillencommissie Installerende Bedrijven.”

Strengere regels: Kamervragen

Radars suggestie voor een garantieregeling vindt Techniek Nederland niet nodig. Binnen de branche zijn er wel geluiden om een strengere certificering voor installateurs voor lucht/water-warmtepompen voor te schrijven. In dat geval zouden installateurs die warmtepompen plaatsen eenzelfde certificering moeten halen zoals deze nu gevoerd wordt voor bodemgebonden systemen. Veel grote fabrikanten schrijven een inbedrijfstelling door een fabrikant, of een daartoe opgeleide installateur voor. Ook GroenLinks-kamerlid Tom van der Lee pleit voor meer toezicht. In Kamervragen aan minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse zaken) vraagt hij de bewindvoerders of zij heil zien in een garantieregeling of wettelijke verplichte certificering voor warmtepompinstallateurs.

ISDE subsidie met voorwaarden

Techniek Nederland pleit er wel voor dat de overheid extra zekerheid kan bieden door voorwaarden te verbinden aan de ISDE subsidie. Consumenten komen dan alleen voor subsidie in aanmerking wanneer zij gebruik maken van een erkend of gecertificeerd bedrijf.

Meest voorkomende klachten

Belangrijkste klachten rondom warmtepompen ontstaan doordat het systeem niet goed ontworpen of geïnstalleerd is: een samenwerking tussen opdrachtgever, adviseur en/of installateur. Net als elke cv-systeem is ook een warmtepomp een samenspel tussen bron, opwekker en afgiftesysteem. Daarnaast moet ook de gebouwschil voldoende geïsoleerd zijn om met lage temperatuursystemen verwarmd te kunnen worden. Ook moet goed gekeken worden naar het ventilatiesysteem en de tapwaterbehoefte.

Wanneer een van deze zaken niet goed onder de loep genomen is, kan een bewoner comfortklachten ervaren, of geconfronteerd worden met een hogere electriciteitsrekening omdat het elektrisch element extra bij moet springen. “Een deskundige installateur zal in een oude, niet of matig geïsoleerde woning géén warmtepomp adviseren”, zegt Techniek Nederland. In 2018 zijn er ongeveer 27000 nieuwe lucht/water warmtepompen geplaatst, veruit de populairste variant.

Webinar over vuistregels

Donderdag 19 september kunnen installateurs tijdens dit bouwwebinar kijken wat de vuistregels zijn voor ontwerp, selectie en uitvoering van een warmtepompsysteem. Dit webinar wordt door Eisma Bouwmedia georganiseerd in samenwerking met Vaillant. Aanmelden via deze link.

Lees hier de blog van Installatie.nl blogger Lars Boelen over deze kwestie.

14 reacties op “‘Warmtepomp-klachten onopgelost’

 1. Richard schreef:

  Ik heb het gezien.
  Ten eerste een giga grote oude woning.
  Zorg dat je eerst gaat isoleren.
  Zorg dat je op lage temperaturen kan stoken met je c.v. en zo al je huis warm krijgt en houd.
  Daarna ga je over naar warmte pomp.
  Stom van de installateur iig.

  • Patrick schreef:

   Eerst op lage temperatuur CV proberen is onzin. Dat werk namelijk nooit want dan is het CV systeem veel te groot ontworpen. Een WP pomp doet zeker 2x zoveel water als de CV pomp. Daarnaast worden met name de hoofdleidingen veel te klein met zoveel water wat geluid geeft.
   Punt is dat wanneer het niet gaat dit ook duidelijk (met een goed te begrijpen onderbouwing) aan de klant wordt verteld, en dat een WP niet altijd de Heilige Graal is.

   • Richard schreef:

    Waarom zou dat niet weken!
    Mijn c.v. heb ik eerst op max c.v. temperatuur gezet van 55c.
    Daarmee kon ik makkelijk mijn huis warm houden
    Daarna heb ik ook nog het vermogen op minimaal gezet (5,4kw).
    Je hebt daarbij veel eerder een idee of het met een warmtepomp kan ipv je gelijk alles aanpakt

    • M.k schreef:

     Ik neem aan dat u het maximaal vermogen op 5,4kw zet ALS dat kan met U CV ketel
     Anders klopt u verhaal niet
     Met 28kw ben ik zo aan de 55grd
     Met 5.4kw niet

     • Richard schreef:

      Scherp, idd het maximale is 5,4 dan.
      Maar voor de ketel is dat dan maximaal 🙂 want hij mag niet meer volgens de instelling.

  • Ludwig Nijhof schreef:

   Een cv-ketel werkt met een dT van 20K (tussen aanvoer en retour) Een warmtepomp werkt met een dT van 5 tot 7K, dat wil zeggen dat er 3 tot 4 keer zoveel water door de leidingen moet worden verpompt. Het leidingwerk zal in de meeste gevallen niet hierop zijn berekend. Ergo: dat gaat niet werken.

 2. Richard schreef:

  Waarom zou dat niet werken!
  Mijn c.v. heb ik eerst op max c.v. temperatuur gezet van 55c.
  Daarmee kon ik makkelijk mijn huis warm houden
  Daarna heb ik ook nog het vermogen op minimaal gezet (5,4kw).
  Je hebt daarbij veel eerder een idee of het met een warmtepomp kan ipv je gelijk alles aanpakt

 3. MarkS90 schreef:

  RADAR bestaat bij de gratie van afbranden van anderen. Let maar eens op de suggestieve vragen die gesteld worden. En de vragen worden zo gesteld dat het antwoord altijd negatief uitvalt voor diegene die aan tafel zit.

  Voorbeeld? “Ben jij nou gestopt met je vrouw te slaan?” Ja (je geeft dus toe dat je haar altijd hebt geslagen) of nee (je geeft toe dat je haar nog steeds slaat).

  Zo werkt RADAR. Ik kijk er al een tijd niet meer naar.

 4. Tom schreef:

  Als je als consument moet gaan uitproberen of je je woning warm kan krijgen met een minimale cv temprratuur/ vermogen dan doe je zaken met de verkeerde installateur.

  55 Gr aanvoer is tevens het maximale wat een warmtepomp kan leveren dus is om te proberen al helemaal onzin

 5. Albert schreef:

  Ik heb 3 jaar geleden zelf mijn cv installatie ingeregeld (veel lezen op fora) en ben daarna met de watertemperatuur van mijn ketel van 55 naar 40 graden gegaan. Mijn huis bleef in 2 winters prima warm en dus heb ik de stap genomen om de ketel er uit te gooien en een L/W warmtepomp er in te zetten. Mijn hoofdleiding heeft een diameter van 22mm. Vrij dun maar in de maanden dat de warmtepomp nu (tot volle tevredenheid ) draait nooit last gehad van geruis of lawaai in de leidingen. Als iemand om wat voor reden niet gelooft in warmtepompen is dat jullie recht maar verkondig geen zaken met een stelligheid die nergens op slaat.
  Als je een goede warmtepomp neemt wordt zowel de dT als de pompsnelheid automatisch bepaald. Mocht bijvoorbeeld de pompsnelheid een probleem zijn zet je die lager, dan past de WP de dT automatisch aan zodat er weer voldoende vermogen afgegeven wordt.

  • Luddwig Nijhof schreef:

   De warmtepomp probeert de dT op een constante waarde te houden. Dat is inherent aan het koeltechnische proces in de warmtepomp. Dit doet ie door de compressor op of af te toeren in het geval van een inverter-warmtepomp. Als de compressor minder toeren maakt, levert ie dus ook minder vermogen. 22mmleidingen volstaan voor een warmtepomp tot ca 8kW.

 6. Anno Tot schreef:

  22mm leidingen volstaan voor een warmtepomp tot ca 8kW.
  en raad nu maar eens hoeveel het warmteverlies van een enigszins goed geïsoleerde “normal size”woning is!
  juist ja, tegenwoordig ruim onder de 8 kW.

 7. Marcel schreef:

  Ik heb een hybride systeem van Nefit in mijn huis zonder buffervat. Daar gebruik ik de ver over gedimensioneerde badkamer radiator voor. (wordt het daar ook nog een beetje comfortabel) Voor de gehele beneden verdieping vloerverwarming. Boven verdieping de originele radiatoren die zelden gebruikt worden. Geen nacht verlaging. Dag en nacht op 20 graden. Functioneert voortreffelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.