fbpx
Nieuws

Stedin: waterstof voorlopig niet in woningen

Waterstof is de komende tien jaar niet tot nauwelijks beschikbaar voor woningen. Dat meldt netbeheerder Stedin in het rapport ‘Waterstof in de gebouwde omgeving‘. De beschikbare waterstof wordt de komende jaren eerst gebruikt voor de industrie, zwaar transport en elektriciteitsvoorziening, zo stelt de netbeheerder in haar ‘working paper’.

Of waterstof daarna een grote rol gaat spelen in de gebouwde omgeving, is ook allerminst zeker. Dit is onder meer afhankelijk van de kostprijs van waterstof, de kosten van alternatieven, de prijs die bewoners bereid zijn te betalen en het beleid dat de overheid voert.

Op dit moment wordt wel volop geëxperimenteerd met waterstof in de gebouwde omgeving. Zo is in Rotterdam een proef met waterstofketels, en wordt in Stad aan ’t Haringvliet en Hoogeveen ingezet op waterstof in nieuwe en bestaande woningen. Op de afgelopen VSK toonden ketelfabrikanten volop cv-ketels die geheel en gedeeltelijk (bijmenging) op waterstof kunnen draaien.

Blijven pionieren

Hoewel er dus nog veel onzeker factoren zijn, pleit Stedin wel naar verder onderzoek naar de mogelijkheden van waterstof. Op dit moment is groene waterstof (gemaakt door groene stroom) nog veel duurder in productie dan blauwe waterstof (gemaakt uit aardgas, waarbij de vrijgekomen CO2 wordt afgevangen). Verder onderzoek moet uitwijzen of dit in de toekomst goedkoper kan.

6 reacties op “Stedin: waterstof voorlopig niet in woningen

 1. Marcel schreef:

  Het geschikt maken van gastoestellen voor de woning is verloren energie geweest.

 2. Mark schreef:

  Ik zie meer een “complottheorie”
  De grote bedrijven (steden, Nuon en Gasunie) zeggen dat het niets is. Maar ontwikkelen wel door en hebben al de infrastructuur …. en dan opeens rollen ze het uit. Zo hou je het monopolie.

 3. C. den Hoedt schreef:

  Stedin mag wel wat enthousiaster doen over het alternatief waterstof. Zij is een dienstverlenende instantie en heeft te leveren wat de klanten willen dat geleverd wordt. De leidingen liggen er. Minder huiseigenaren hoeven gedwongen te worden tegen hoge kosten hun huis tot een iglo om te bouwen.

 4. P.M. Middelkoop schreef:

  Dit getuigt weer van kartelvorming van de elektriciteits bedrijven.
  En de invloed van de VNI die meer winst ziet in het verkopen van die achterlijke warmtepompen.
  Het Nederlandse gasnet wordt verkwanseld en de burger wordt weer op hoge kosten gejaagd door het uitbreiden van het elektriciteit net met zijn torenhoge kosten.
  En als er geen gasaansluiting meer is wordt elektriciteit het verdien model voor inmiddels buitenlandse eigenaren.
  Veel succes met jullie transport verliezen van 90 % en centrale’s van 47 % rendement

 5. Marcel schreef:

  Ze doen gewoon of ze gek zijn. Russisch gas verhandelen levert gewoon meer op.

 6. Marcel schreef:

  O ja, die afgevangen Co2 kan je goed gebruiken om dat Russisch gas aan te lengen voor de juiste Wobbe index.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.