fbpx
Nieuws

Amfius zet in op aquathermie

Warmte winnen uit het riool, afvalwater of oppervlaktewater. Ingenieursbedrijf Tauw heeft er de afgelopen jaren enkele succesvolle projecten mee uitgevoerd. Nu heeft het bedrijf deze activiteiten ondergebracht in een nieuw bedrijf: Amfius.

Met deze warmte verwarmt en koelt de onderneming openbare objecten als zwembaden, scholen en zorgcomplexen. Amfius wint warmte en koude uit de directe omgeving door gebruik te maken  van technieken als aquathermie, riothermie, omgevingswarmte en restwarmte.

Op die manier worden meren, plassen, riolering, RWZI’s en dergelijke energiebronnen waarmee grote energieverbruikers duurzaam verwarmd en gekoeld worden.

Vraag en aanbod

Door lokale warmtebronnen te koppelen aan lokale warmteafnemers, brengt Amfius vraag en aanbod bij elkaar. De onderneming neemt het initiatief in investering, aanleg en exploitatie en garandeert daarmee volledige ontzorging.

Eén van de voorbeeldprojecten waarbij deze techniek is toegepast, is zwembad De Veldkamp in Wezep. Door dit zwembad te verwarmen met restwarmte van aardappelfabrikant CêlaVíta, werd het zwembad verduurzaamd, zonder extra kosten.

Aardappelfabriek

Installatie en Sanitair bezocht dit zwembad vorig jaar en zag daar dat het afvalwater van de aardappelfabriek van ongeveer 30 0C – via een buizenwisselaar – door een Viessman Vitocal 350 HT-warmtepomp
wordt verwarmd tot ongeveer 55 0C, in een 3000-litervat.

Dat water wordt vervolgens, via platenwisselaars in de kelder, verdeeld over de twee zwembaden, de whirlpools en de luchtbehandelingskasten.

Tauw deed de investering van 400.000 euro zelf en nam ook het beheer en onderhoud op zich, met een contract met een looptijd van 20 jaar. Daarvoor maakt Tauw – nu dus Amfius – gebruik van de diensten van Habel Installatie uit Heino. Tauw berekende toen dat het project na 10 jaar winstgevend zou kunnen zijn.

Verhuizing

In geval van een eventuele verhuizing van de fabriek van CelaVita is er nog de mogelijkheid gebruik te maken van een nabijgelegen ‘gewone’ rioolbuis. Daarvan is de temperatuur echter wel lager. De warmtepomp zal dat wel aan kunnen, maar vermoedelijk zal er in dat geval wel een andere warmtewisselaar moeten komen, met een groter oppervlak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.