fbpx
Nieuws

Ecovat zoekt geld voor expansie

Ecovat, een aanbieder van energieopslag in grote warmwater buffervaten, heeft op handelsplatform NPEX 500.000 certificaten aangeboden, waarmee het bedrijf 2,3 miljoen euro wil ophalen. Met het geld wil Ecovat de verwachte groei in goede banen leiden, het werkkapitaal versterken en een hijsframe financieren.

Ecovat is een jong bedrijf uit Veghel dat een innovatief concept bedacht om met het wisselende aanbod van duurzame energie om te gaan: een groot ondergrond buffervat van minimaal dertig meter doorsnede en dertig meter diep, met water dat verwarmd wordt met duurzame bronnen.

Vanuit dit vat kunnen woningen verwarmd (met warmtepomp) of gekoeld worden, afhankelijk van het seizoen (winter- of zomerperiode). Op één buffervat kunnen 500 tot 2500 woningen aangesloten worden. Het gaat niet alleen om het buffervat zelf: het concept wordt aangevuld met een distributienetwerk en een softwarematig besturingssysteem.

Geen netverzwaring

Door gebruik te maken van energieopslag op locatie kan bespaard worden op verzwaringskosten van het elektriciteitsnet, schreef consultancy Berenschot onlangs over Ecovat. Dat is de reden waarom het bedrijf Ecovat een ‘systeemoplossing’ noemt.

Feit is dat veel gemeenten interesse tonen voor de technologie in Arnhem zijn inmiddels alle vergunningenprocedures doorlopen en kan met de bouw worden gestart voor een Ecovat in de wijk Het Dorp. Ook in Den Haag zijn vergevorderde plannen voor een Ecovat. Daarnaast lopen er projecten in Heerlen, Panningen, IJmuiden en België.

Certificaten

Op handelsplatform NPEX was na vier dagen al een kwart van het gewenste geld opgehaald. Het gaat niet om aandelen, maar certificaten van aandelen. Aandelen blijven in bezit van het bedrijf zelf, maar winsten worden wel doorgesluisd naar de certificaathouders.

Een van de te financieren zaken is een hijsframe. Dat frame kan de betonnen ringen van het Ecovat op hun plek hijsen. Een gedetailleerd ontwerp van dit frame is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf Saetech uit Middelbeers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.