fbpx
Nieuws

Kabinet zet vol in op banen in techniek

Het kabinet zet met het Actieplan Groene en Digitale Banen vol in op de installatiesector. Met programma’s en geld voor onder meer onderwijs en ‘arbeidsproductiviteitsgroei’ moeten de personeelstekorten worden weggewerkt. Werkgeversorganisaties en branchevereniging Techniek Nederland zijn enthousiast.

Op dit moment zijn er ongeveer 90.000 onvervulde vacatures in de installatiesector. En dat worden er alleen maar meer. Het is een probleem dat al ruim tien jaar speelt, maar ook alsmaar groter wordt. Er zijn meer technici nodig, maar er stromen er minder in. Technische opleidingen zijn nog steeds niet populair.

Neerwaartse trends doorbreken

Met het veelomvattende Actieplan wil het Kabinet deze trends doorbreken. In het plan staan tientallen maatregelen die er voor moeten zorgen dat scholieren en studenten zich weer massaal op de technische opleidingen gaan richten, dat uitstroom uit de sector beperkt wordt, dat de geleverde arbeid per werknemer omhoog gaat en dat alle informatie over dit onderwerp wat minder versnipperd wordt aangeboden en dat er vanuit de overheid meer sturend wordt opgetreden.

Om er wat onderwerpen uit te plukken: er wordt ingezet op de inzet van extra hybride docenten in het onderwijs. De zogeheten hybride docenten werken nog gewoon bij installatiebedrijven, maar staan ook enkele dagdelen voor de klas: bij mbo en vmbo-opleidingen in de techniek.

Maatschappelijke diensttijd

Ook denkt het kabinet aan jongeren kennis laten maken met techniek door middel van de maatschappelijke diensttijd. “Komende tijd wordt verkend hoe projecten binnen de tekortsectoren als zorg, onderwijs en klimaat en techniek meer kunnen worden gestimuleerd en versterkt binnen de maatschappelijke diensttijd”, aldus het kabinet.

De arbeidsproductiviteit in de techniek moet verder omhoog, stelt het kabinet: door onder meer digitalisering, automatisering, mechanisering en robotisering. In de bouw is daar nog veel winst te behalen. Vergelijk bijvoorbeeld deze cijfers: in 2018 had een gemiddelde werknemer in de industrie voor 115.000 euro aan machines ter beschikking, terwijl dat voor een werknemer in de bouw slechts 11.000 euro was. Een voorbeeld van robotisering die het werk sneller en beter kan doen is de recent gelanceerde boorrobot van Fischer.

In lijn met plannen van de branche

Techniek Nederland is tevreden met de kabinetsplannen. De branchevereniging ziet erin veel terug van de plannen die werkgevers en brancheverenigingen in november aan het kabinet aanboden. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “Het groene banenplan is cruciaal voor de technieksector én voor de energietransitie. We hebben veel meer technische vakmensen nodig om alle warmtepompen en zonnepanelen te installeren.”

Lees hier het Actieplan Groene en Digitale Banen

5 reacties op “Kabinet zet vol in op banen in techniek

 1. Mark schreef:

  Ja, leuk….. 20 jaar (of langer) te laat!
  De nu bedoelde inzet is leuk. Maar het hele scholen systeem moet in Nederland op de schop. Vroeger was echt niet alles beter maar de (l)TS was prima.

 2. john schreef:

  Inderdaad toen wij op de LTS/KTS/GTS zaten was er al een combi klas nodig van installatietechniek en metaal omdat er te weinig man waren 21 man in een combiklas.

  Toen zag je al aankomen waar we nu tegen aanlopen, maar ja oogkleppen op he.
  En nou is er stront aan de knikker omdat er volk te weinig is.

  Gek he nee joh, want die van ons heeft havo uit zijn cito toets. en wat kan ie nu gaan doen met de Havo?
  Vakke vulle in de supermarkt. (moet ook gebeuren daar niet van).
  Had je ze een vak laten leren was ie nu onder de pannen en had ie een vaste baan.

  Maar ja dan worden je handen vuil, maar het geld van pa en ma havo knispert net zo. En dat schuift nu dus onze kant op. Terwijl zoon of dochter thuis zit en geen werk heeft.

  Want zo werkt de wereld, we zien geen probleem als het er is, godverdomme 30 jaar later is er personeels tekort. Dahha hoe zou dat toch komen.

  Korte termijn visie heet dat heren in den haag, en techniek nederland is weer blij. Die snappen er ook niks van dat stelletje graaiers want dat probleem van nu blijft de komende 15-20 jaar bestaan heren!

  • Barry schreef:

   100% gelijk…

  • Barry schreef:

   Maar pas op je LTS word nu nog minder waard als 2 daagse cursus van techniek Nederland.. dus zelfs die diploma’s zijn geen drol meer waard. Het word enkel erger. Ongediplomeerde onbenullen zitten daar aan de macht op hun door ons in elkaar gezette bureau stoelen en tafels. De wereld gaat omdraaien en wij gaan hun net zo kleineren als ze nu met ons doen.

 3. Barry schreef:

  Hahaha ja ze zetten vol in op certificaatjes en jagen ervaren personeel weg. Idioten zijn het . En Petertje en Doekle , Olongren en hun mafia vriendjes hebben de aftocht ingeblazen van ons mooie vak .welterusten Den Haag. Ze zouden ze eigenlijk over 5 jaar net zo moeten bestraffen als criminelen en oorlogsmisdadigers..
  Soort Economische kapotmakers tribunaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.