fbpx
Nieuws

2019 in vakbladcovers

2019 was een enerverend jaar voor de installatietechniek. Een aantal trends naar aanleiding van de vakbladcovers van Installatie en Sanitair.

Hoewel het nog niet ten koste gaat van de aantallen verkochte cv-ketels, zet de groei van de warmtepompmarkt in 2019 door. De markt verdubbelt bijna. Het vervallen van de aansluitplicht voor nieuwbouw, de subsidiëring via de ISDE en de aangekondigde stijging van de energieprijzen lijken hun vruchten af te werpen.

Doorbraak warmtepomp

Heikel punt is de kennis bij installerende bedrijven. De warmtepomp-leslokalen zitten het hele jaar vol. In Installatie en Sanitair verschijnen het hele jaar door projecten met warmtepomptechniek. Ook de Bouwwebinars over warmtepompen zijn het populairst binnen ons aanbod.

Op de ISH in Frankfurt, de tweejaarlijkse graadmeter voor de branche, blijkt dat slimme aansturing, rendement maar bovenal geluid van buitendelen de grootste technische uitdaging vormen. Dat blijkt wel als in de loop van 2019 bekend wordt dat de overheid strengere geluidseisen wil.

Lees hier Installatie en Sanitair online terug.

Vakmensen schaars

De grootste zorg van het uitvoerende installatiebedrijf is: goede mensen. Het aantal beschikbare monteurs van goed niveau is nog ondermaats om aan de vraag naar duurzame installatietechniek te voldoen.

Die krapte, leidt in combinatie met stijgende materiaalprijzen, tot hogere tarieven voor installatiewerk.

Praktijkervaring

In de strijd om de (kennis van de) vakman, is het inzetten van praktijkervaring een mooi middel.

Veel aandacht voor deze mensen in onze kolommen. Denk aan de Topcoaches van OTIB, maar ook aan de opleiding tot hybride docent. Werken en leren en mensen beter maken.

De artikelen over praktijkopleiden leest u hier terug.

Gasketelwet

Het al dan niet verplicht certificeren van installateurs die cv-ketels plaatsen en onderhouden is een andere ontwikkeling, die de branche al sinds het koolmonoxide-onderzoek uit 2015 bezig houdt.

Komend jaar komt hij eraan, maar nog altijd is niet duidelijk hoe de gasketelwet praktisch handen en voeten gaat krijgen. Met name de betaalbaarheid en de handhaving van wet is op dit moment nog altijd een heikel punt.

Bedrijfsvoering

Installatiebedrijven veranderen. De rol als adviseur, faalkostenreductie en automatisering zijn en blijven belangrijke aandachtspunten voor ondernemers. De prijzen blijven een belangrijk stuurmiddel, maar installateurs kijken bij hun inkoop steeds meer naar dienstverlening dan naar prijskaartjes. Ook de groothandel ontpopt zich meer als een dienstverlener in de vorm van kennis, opleiding en engineering, in plaats van enkel een dozenschuiver.

Mis niets en neem een gratis abonnement op onze wekelijkse emailnieuwsbrief.

Lees hier Installatie en Sanitair online terug. Alle artikelen uit 2019.

Hieronder vindt u een foto-overzicht van alle covers van het afgelopen jaar. Redactie, verkoop en marketingteam wensen u, uw collega’s en uw naasten, alvast fijne feestdagen en alle geluk en gezondheid voor 2020 toe.

1 reactie op “2019 in vakbladcovers

  1. M.goutier schreef:

    Bkijf graag op de hoogte en complimenten voor de uitleg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.