fbpx
Nieuws

Miljoenen voor waterstofwoningen

Het Zuid-Hollandse dorp Stad aan ’t Haringvliet heeft van het Rijk 5,6 miljoen euro gekregen om woningen geschikt te maken voor verwarmen met waterstof.

Het geld wordt onder andere besteed aan maatregelen waarmee inwoners de overstap naar waterstof kosteloos kunnen maken. Het uitgangspunt is namelijk dat zij gedurende de komende 15 jaar geen hogere rekening hebben voor waterstof dan ze zouden hebben voor aardgas.

Wethouder Tea Both-Verhoeven is blij: “Met deze bijdrage kunnen we de overstap van aardgas naar waterstof voor de inwoners van Stad aan ‘t Haringvliet financieel ondersteunen, zodat inwoners geen extra kosten hebben. Een belangrijke stap in dit traject.”

Elektrolyse en brandstofcel

Vorig jaar werd in Stad aan ’t Haringvliet de eerste woning opgeleverd die draait op zelfgeproduceerd waterstof. Via elektrolyse produceert de woning uit zonnestroom waterstof, wat in de tuin wordt opgeslagen. Via een brandstofcel met geïntegreerde waterstofketel kan dit in de winter worden gebruikt.

Er is echter een belangrijk verschil tussen dit nieuwbouwproject en het grotere initiatief vanuit het dorp, waarin het gaat om bestaande woningen en waar ingezet wordt op waterstof uit het aardgasnet en verwarming met waterstofketels. Bijna alle bekende ketelfabrikanten zijn met de ontwikkeling van dergelijke ketels bezig.

Samenwerking

De ambitie is om in 2025 in de rest het dorp de overstap naar waterstof daadwerkelijk te maken. Maar om zo ver te komen zijn nog wel aanpassingen nodig in wet- en regelgeving. Inwoners van Stad aan ’t Haringvliet werken in het project samen met negen partijen, te weten Coöperatie Deltawind, Eneco, Gasunie, Greenpoint Group, Hygro, Oost West Wonen, provincie Zuid-Holland, netbeheerder Stedin en de gemeente Goeree-Overflakkee.

Het Zuid-Hollandse dorp is zeker niet het enige initiatief waarbij met waterstof in woningen wordt geëxperimenteerd. Zo wordt er in Apeldoorn een waterstofwoning gebouwd en ook in Uithoorn komen verschillende proefwoningen. In Rotterdam is er een appartementencomplex waarin woningen worden gevoed met waterstof, maar hier gaat het om een relatief klein percentage bijmenging. Voor waterstofplannen de wijk de Erflanden in de gemeente Hoogeveen is ook subsidie beschikbaar gesteld.

Lees hier het artikel in ons vakblad Installatie over de eerste waterstofwoning in Stad aan ’t Haringvliet.

3 reacties op “Miljoenen voor waterstofwoningen

 1. Anne van Rossum schreef:

  Dat is geen Zeeland lieverds. 😀

 2. H. Schep schreef:

  In de laatste alinea had Hoogeveen zeker ook een plek mogen krijgen: zowel een bestaande wijk gaat over naar waterstof als een hele nieuwbouwwijk. Waarbij in de laatste versie het overschot aan opgewekte zonne-energie in de zomer omgezet wordt naar waterstof waar in de winter elektriciteit en warmte van gemaakt wordt. https://www.waterstofhoogeveen.nl/

 3. NicoG schreef:

  Laag conversierendement, hoge ombouwkosten, hoog afbreukrisico de komende decennia.
  Zie ook:
  https://www.wattisduurzaam.nl/16238/energie-beleid/waterstof-uit-waardeloze-groene-stroom-is-keihard-kansloos-2/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.