Ga naar hoofdinhoud

,

Herrie buitenunits aan banden

job 2358

De geluidseisen van de buitenunits van warmtepompen en airco’s worden dit najaar vastgelegd in Bouwbesluit. Minister Ollongren van Wonen wil met de maatregel paal en perk stellen aan mogelijke geluidsoverlast van de buitendelen.

Dit zegt de minister na Kamervragen over klachten van mensen die in het televisieprogramma Kassa! werden besproken. In dit programma werd een echtpaar opgevoerd dat overlast had van de warmtepomp van de buren. Ook Vereniging Eigen Huis heeft al eerder haar angst uitgesproken voor geluidsoverlast in aardgasloze wijken. Op dit moment zijn er geen wettelijke eisen voor het geluid dat buitendelen kunnen produceren. Gemeenten kunnen dit wel doen via Algemene Plaatselijke Verordeningen. De aanpassing in het Bouwbesluit van 2012 gaat gelijkertijd plaats vinden met aanpassingen die gedaan worden voor de invoering van BENG, dat per 2020 de EPC moet gaan vervangen. De Europese Ecodesign-regelgeving stelt wel eisen aan de geluidsproductie van warmtepompen en airco’s. Toestellen die meer kabaal maken dan deze richtlijnen, mogen niet op de markt verschijnen. Volgens de minister voldoen de moderne warmtepompen ruimschoots aan deze eisen.

Geluidsproductie

Woningen die aan de lucht/water-warmtepomp gaan, all-electric of hybride, moeten worden uitgerust met een buitenunit. Deze wordt meestal aan de woning, voor de gevel of in de achtertuin gemonteerd en produceert geluid. Volgens de minister varieert de geluidsproductie van een buitendeel van 38 decibel bij een huishoudelijk toestel tot 6 kW tot 70 decibel bij een toestel van meer dan 12 kW. Het geluid is volgens haar afhankelijk van meerdere factoren dan enkel het product: de afstand tot het buitendeel, de ophanging of extra maatregelen die zijn genomen tegen het geluid, zoals speciale omkastingen. Op de afgelopen VSK in Utrecht bleek al dat veel fabrikanten met dit gegeven aan de slag zijn gegaan. De nieuwe generatie buitendelen duikt al onder de 35 decibel. Deze buitendelen zijn vaak wel wat groter (grotere ventilatoren met minder toeren en meer wisselaaroppervlak). Ook de toepassing van dempers of trillingsdempende montagebalken zijn mogelijkheden om het geluid verder terug te dringen.

Markt heeft oplossingen

Een aantal oplossingen die de markt biedt zijn hier te zien. In nieuwbouw worden buitenunits bijvoorbeeld al vaker op de plek van de schoorsteen geplaatst, zodat de overlast minimaal is. Branchevereniging Uneto-VNI denkt dat regelgeving niet per definitie nodig is. “Het geluid van warmtepompen hóeft geen probleem te zijn.” De installateurskoepel adviseert consumenten om te kiezen voor een installateur die de warmtepomp vakkundig en volgens fabrikantinstructies monteert.

5 reacties op “Herrie buitenunits aan banden

  • Er zijn ook oplossingen “op het dak” waarbij de onderhoudsmonteur niet het dak op hoeft om onderhoud te plegen maar onderdaks zijn (jaarlijkse) werkzaamheden kan uitvoeren.

    https://www.bremanschoorsteentechniek.nl/product/luchtwarmtepomp-lwp-buitenopstelling/

  • Jammer dat er zo negatief en ongenuanceerd over wordt gesproken. We hebben het gelijk over herrie en kabaal. Een kwalitatief goede warmtepomp maakt maar een zeer beperkt geluid. Wat tegenwoordig geheel terecht verplicht is is dat het geluidsvermogen op moet worden gegeven en niet de geluidsdruk. Als ik dit stukje lees is dit nog niet helemaal binnen gedrongen en verklaart het verschil tussen de 38 dB en 70 dB. En ook hier is het verschil te vinden tussen de betere merken en de merken die het minder nauw nemen. Overigens geheel terecht dat er wel regelgeving komt.

    1. g van dijk

      als reactie op rimme van der ree gister gezien bij de rijdende rechter ik kan je verzekeren dat een techneco elga warmtepomp een vreselijke herrie maakt
      en het een schande is dat zoo een ding op een plat dak van hout op de erfgrens van de buren geplaatst mag of kan worden want ik ben nu een gehoor patient volgens de kno arts en loop de hele dag met suis oren rond ik ben wel benieuwd wat je hier van vind en zou graag met je in contact komen

  • Hennie

    Eens met hierboven. Eén ongenuanceerde Kassa-uitzending en wat geroeptoeter van Eigen Huis (‘kakefonie aan geluid’) en er is komt een wettelijke oplossing voor een marginaal probleem. Ondertussen wacht branche al jaren op concrete uitwerking erkenning (koolmonoxide) en worden honderden mensen ziek door legionella. Politieke prio liggen weer bij het snelle populisme. Lekker bezig Kasja.

  • Albert

    Geluidsisolatie aan banden, hoe eerder hoe beter.
    Maar hoe zit het met wind overlast?
    Mijn buren hebben een warmtepomp geplaatst pal tegen de erfgrens (zonder overleg) en is helaas nu nog legaal. De ijskoude lucht wordt naar mijn erf geblazen. In de tussenliggende Haag is inmiddels een doorkijkgat ontstaan omdat door deze koudeluchtstroom niet meer groeit.
    Wij zitten letterlijk in de kou.
    Wie weet of dit ook wettelijk aan banden gelegd wordt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Ventilatiesysteem in kast op de galerij

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Steeds minder verpakkingen

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan