fbpx
Nieuws

Welke knelpunten zijn er voor waterstof voor de verwarming van woonwijken, en welke kansen? Hoe kan waterstof veilig en duurzaam worden ingezet voor verwarming in de gebouwde omgeving? Overheden en bedrijven die zich met waterstof bezighouden, hebben vrijdag afgesproken deze vragen samen te beantwoorden.

De afspraken staan in de Green Deal ‘H2-Wijken: Naar praktische toepassing van waterstof als warmtevoorziening in woonwijken’. Twee waterstofpilotwijken in Hoogeveen en Stad aan ’t Haringvliet zijn daarbij als onderzoeksgebied aangewezen.

In deze pilots worden de technische, economische, maatschappelijke, juridische en bestuurlijke aspecten over waterstof in de gebouwde omgeving in kaart gebracht, knelpunten geïnventariseerd en oplossingen en werkwijzen ontwikkeld en uitgeprobeerd.

Zaken alvast op orde hebben

Hoewel waterstof zeker tot 2030 niet ruim beschikbaar zal zijn voor woningen, is het goed om de zaakjes alvast op orde te hebben, zegt het ministerie van Economische Zaken. “Waterstof biedt kansen. Om goed voorbereid te zijn, voor als er voldoende groene waterstof komt, is in het Klimaatakkoord afgesproken om tijdig en op kleine schaal praktijkervaring op te doen met waterstof in de gebouwde omgeving.”

In Nederland wordt al volop geëxperimenteerd met de toepassing van waterstof in woningen. Zo bouwden KIWA en Alliander een waterstofhuis in Apeldoorn, wordt er waterstof verbrand in het Rotterdamse dorp Rozenburg, staat in Stad aan ’t Haringvliet een nieuwbouwwoning die waterstof produceert en opslaat en krijgt een Lochemse monumentale woonwijk komend jaar waterstofketels. In Uithoorn werden tijdelijk enkele leegstaande woningen gestookt op waterstof en in het Groningse Wagenborgen wordt geëxperimenteerd met de hybride waterstofketel-warmtepomp.

Lees hier de Green Deal H2-Wijken

Bijlage

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.