fbpx
Blog

1 miljoen minuten

In dit blog blik ik terug op 2019: een op zijn zachts gezegd bewogen jaar.

In totaal werden mijn blogs ruim 200.000x gelezen. Met een gemiddelde leestijd van 5 minuten. Waarmee ik 1 miljoen leesminuten, bijna 10 manjaar, nadenken over slim verduurzamen veroorzaakte. Een hele diepe buiging voor mijn lezers, dank jullie wel!

Bij de koffie op 9 januari kreeg ik van Eddy Buiting, de hoofdredacteur van dit platform, een WhatsApp-bericht met de historische woorden “Pas 6300 keer bekeken in 24 u”.

Dit berichtje veranderde mijn leven. Dat klinkt dramatisch maar aan het einde van dit blog zal je me geloven, trust me!

Het blogje waar Eddy het over had was een blog dat ik al in november 2018 geschreven had maar dat door redactionele keuzes pas in januari 2019 geplaatst werd. Ik was al weer vergeten dat ik het geschreven had.

Koop géén warmtepomp, neem een CV

(januari – 84.200 keer gelezen in 2019)

In dit blog zette ik uiteen dat je beter je CV-ketel nog een keer kunt vervangen als je huis nog niet klaar is voor een warmtepomp. Teruglezend kwam ik op 9 januari tot de ontdekking dat het blog eigenlijk een samenvatting was van het boek dat ik in de kerstvakantie was gaan schrijven. Het blog ging duidelijk viraal. Er was nog helemaal geen ruchtbaarheid aan gegeven en zou met deze cijfers al het best gelezen blog van 2018 geworden zijn. Ik nam het besluit dat dit HET moment was. Ik liet alles uit mijn handen vallen, knutselde ParisProofPlan.nl, dat ik in de kerstvakantie geregistreerd had, om tot platform met betaalfunctie, schraapte alle aantekeningen en blogjes over het thema die ik ooit al had geschreven bij elkaar en vormde een eerste inhoudsopgave en rond 1 uur ’s middags ging ik live.

Paris Proof Plan was een feit! Er was geen weg meer terug. Binnen een paar weken kwam de vraag wanneer ik er over ging vertellen en in de lente ging ik op pad langs zaaltjes in alle provincies. Eerst de verst weg liggende in de zomer zodat de accu van de elektrische auto de meeste range had :-).

Bevrijd van de overheid

(februari – 671 keer gelezen in 2019)

Deze deed niet veel. Zo gaat dat met blogs, je kan er geen pijl op trekken. Nog wel steeds een super relevant onderwerp. Zodra je de sleutel van je nieuwbouwwoning hebt gekregen ben je een “bestaand geval”, heb je niets meer met het bouwbesluit te maken en mag je de woning eindelijk zo goed maken als kan, in plaats van zo slecht als mag waar de overheid op stuurt.

Lars, mag ik een Quooker

(maart – 2.723 keer gelezen in 2019)

Ik mopper nogal eens op “COP1”-apparaten, doelend op de grote hoeveelheden stroom die simpele oplossingen voor warmwater-bereiding vaak nodig hebben. Soms is het echter best OK als het leiding- en comfort-verlies te groot is.

De radiatorkraan moet er aan

(ook maart – 13.571 keer gelezen in 2019)

Een oproep aan de installatiebranche om mensen voorlichting te geven over het efficiënt inregelen van verwarmingssystemen. Herhaaldelijk anekdotisch bewijs toont aan dat praktijkbesparingen van 10% (woonhuis) tot wel 30% (flats met blokverwarming) haalbaar zijn. Altijd met als “collateral damage” méér wooncomfort.

De onzin van de hoge temperatuur warmtepomp

(april – 42.417 keer gelezen in 2019)

Door de focus op “van gas los” ontstaat er een markt voor hoge temperatuur vervangers van de CV-ketel. Onder het mom van “dan hoef je niet te isoleren” duiken hier en daar proefprojectjes op. Het staat haaks op de Trias Energetica en het doet pijn aan mijn hart als de makkelijke weg gekozen wordt. Ook verbetert het wooncomfort er niet door… Gezien de grote aantallen reacties een hot item.

Ongelooflijke Infrarood claims

(mei – 2.885 keer gelezen in 2019)

Hoe zit het met de geloofwaardigheid van de Infrarood branche. Er is geen kwaliteitskeurmerk dus kansen voor cowboys die voor een habbekrats containers vol laten laden in China en hier mensen voor minder dan €10.000 “van het gas halen”. Er is markt genoeg in een tijd dat politici over elkaar heen buitelen om te vertellen dat een huis isoleren €100.000 kost.

Wordt dit de toekomst van de installateur?

(juni – 4.035 keer gelezen in 2019)

Ik was op mijn lezingen-tour te gast bij Dijkstra Draisma in Dokkum en bekeek daar een Prefab Hout Skelet Bouw fabriek. Hoge kwaliteit en een bouwer die meet aan de prestaties van duurzame installaties voor hij ze verkoopt. Dit is de toekomst, beste installatiebranche!

De onzin van de hogetemperatuur warmtepomp (2)

(juli – 33.784 keer gelezen in 2019)

Na het blog in april werd ik uitgenodigd in Helmond waar iemand zo’n warmtepomp kocht en er dolblij mee is. Of ik wilde komen kijken om zijn businesscase te leren begrijpen. Ik ging en leerde heel veel, onder andere dat het vastrecht van de stadsverarming daar zó hoog is dat er werkelijk een briljante businesscase ontstaat om je af te laten sluiten en over te stappen op eigen warmte. Helemaal als je heel veel zonnepanelen kunt plaatsen en gelooft dat salderen eeuwig blijft bestaan. Ik was gechoqueerd dat een legertje duurzaamheidsadviseurs niet gezien had dat alle dubbel glas in de woonkamer nog Thermopane was. Voor een fractie van de prijs van de zonnepanelen had dat vervangen kunnen worden en was daarna een gewone warmtepomp ook een optie geweest. Het blijft boeiende materie.

Hoe haalden we het in ons hoofd?

(augustus – 1.943 keer gelezen in 2019)

Inmiddels werk ik samen met een compagnon aan Slimme Stappen en het Paris Proof Plan. In de luwte van de vakantie vroeg ik mij af waar we over 20 jaar hoofdschuddend op terugkijken

Geen warmtepomp zonder plan

(september – 21.808 keer gelezen in 2019)

Een hartstochtelijke oproep aan de installatiebranche om toch alsjeblieft de klant te gaan helpen met het maken van langjarige plannen. En daarbij moet over het eigen vakgebied heen gekeken worden.

Wacht met het gas er uit!

(november – 18.275 keer gelezen in 2019)

We lanceren ons 80-60-40 gedachtengoed. Dit is een visualisatie die we inmiddels gebruiken om uit te leggen waarom het zo belangrijk is, het kwam al een paar keer langs, om een langetermijnplan te maken.

En zo is het jaar rond…. een jaar waarin een idee voor “ooit een boek” op 9 januari van het ene op het andere moment zorgde voor een nieuwe bedrijfsnaam, een integrale visie, een opleidingsbedrijf en vooral heel veel plezier.

Mocht je ooit van plan zijn een boek te gaan schrijven dan heb ik maar 1 tip: begin vandaag!

Ik wens iedereen een gezond en vruchtbaar 2020 en tot ziens, in een trainingszaaltje, bij een lezing, op een beurs of zomaar ergens online!

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met inzicht te krijgen in stappen die het wooncomfort verhogen door energie te besparen en de woning voor te bereiden op iets anders dan aardgas. Want dat is volgens hem de zonnige toekomst. In 2019 lanceerde hij samen met Felix van Gemen het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

1 reactie op “1 miljoen minuten

  1. koos vos schreef:

    Heel veel succes en we blijven je volgen waar mogelijk. Mooi leerzaam schrijfsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.